Book Creator

Η Επανάσταση του 1821 στο Πήλιο

by Γεράσιμος Τσιμπλούλης

Cover

Loading...
Α. Η Επανάσταση του 1821 στο Πήλιο
Loading...
Β. Ο Θεόφιλος και η Επανάσταση
Loading...
Τα 24 χωριά του Πηλίου δε γνώριζαν την τουρκική σκλαβιά, στα 1821. Απολάμβαναν σχεδόν πλήρη αυτονομία. Καλλιεργούσαν την πλούσια γη τους. Ανέπτυσσαν ελεύθερα μεγάλη παραγωγή υφασμάτων που πουλούσαν στο εξωτερικό. Ούτε σκέψη για επανάσταση...
Ο μεγάλος πρωταγωνιστής του ξεσηκωμού του Γένους στα μέρη της Μαγνησίας, Αρχιμανδρίτης Άνθιμος Γαζής από τις Μηλιές έχει ήδη επισκεφτεί την Οδησσό της Ρωσίας. Εκεί έχει γνωρίσει τους πρωτεργάτες της Φιλικής Εταιρείας, τον Τσακάλωφ, τον Ξάνθο και τον Σκουφά.
Ο Άνθιμος Γαζής αρχίζει τη δράση του στο Πήλιο. Ορκίζει αρκετούς Έλληνες ως Φιλικούς. Το 1820 η Φιλική Εταιρεία προτείνει να μεταφερθεί η έδρα της από την Κωνσταντινούπολη στην περιοχή της Μαγνησίας στο Πήλιο, γιατί υπήρχε ο κίνδυνος ο Σουλτάνος να μάθει τελικά την έδρα και τη δράση της Μυστικής αυτής επαναστατικής οργάνωσης. 
Στις 5 Μαΐου 1821 εφτά Υδραίικα και Τρικεριώτικα πλοία, με επικεφαλής τον καπετάνιο Αναστάσιο Τσαμαδό μπαίνουν στον Παγασητικό κόλπο. Η αποστολή τους ήταν, σύμφωνα με το σχέδιο των Φιλικών και του Γαζή, να μεταφέρουν πολεμοφόδια στους αγωνιστές που σε λίγο θα ξεκινούσαν την πολιορκία του κάστρου του Βόλου.
Στις 7 Μαΐου 1821 ο Γιάννης Δήμου, υψώνει τη Σημαία της Επανάστασης στην πλατεία του χωριού και στο ναό των Αγίων Ταξιαρχών στις Μηλιές. Μιλάει στους ντόπιους μαζί με το Φιλικό Γρηγόριο Κωνσταντά και καλεί τους σκλαβωμένους ραγιάδες να ξεσηκωθούν για την ελευθερία τους. 
Η σημαία του Αγώνα, που είχε κεντήσει η αδελφή του Γιάννη Δήμου, ήταν λευκή και στη μέση είχε ένα μεγάλο κόκκινο σταυρό, στις γωνιές μικρούς σταυρούς και στο πάνω μέρος έναν ήλιο και στο κάτω την ημισέληνο.
PrevNext