Book Creator

Kiber

by Димитър Христов

Pages 2 and 3 of 7

Loading...
Кибервестник
Loading...
От какво трябва да пазим детето си онлайн?
Loading...
Интернет е необятен ресурс от информация и развлечение, но има и много начини, по които да бъде опасен. Тъй като дигиталните компетенции стават все по търсено умение, се очаква децата да имат поне основна компютърна грамотност. Това включва и да могат успешно да се грижат за сигурността си онлайн.
В статията по-долу ще разгледаме какви са основните заплахи в интернет пространството, защо детето ви има нужда от компютърна грамотност и съвети как да съдействате за киберсигурността на детето си. Ако желаете да подпомогнете дигиталното развитие на децата си възможно най-ефикасно, можете да разгледате и курсът на Адванс Академи “Компютърна грамотност за деца”.
Comic Panel 1
Loading...
Фишинг (кражба на лични данни)
Comic Panel 1
Loading...
Многобройни са измамните уебсайтове, които целят да откраднат личната информация на потребителя. Основно се искат данните на дебитната ви карта, ЕГН или пък пароли към ваши профили. Понякога изнудването е директно за пари. 
Във всеки случай, важното е да обясните на детето си да не въвежда никакви лични данни в Интернет без ваш надзор. Независимо дали става въпрос за измама, или то иска да се регистрира в легитимен уебсайт, за най-сигурно е този процес да се случва във ваше присъствие.
Loading...
Кибервестник
Loading...
Loading...
Как да защитим детото си онлайн?
Comic Panel 1
Loading...
CAPTION At malesuada nisl felis sit amet dolor. Duis ultrices semper lorem nisl felis sit. At malesuada nisl felis sit amet dolor nisl felis.
Loading...
Опасни имейли
Comic Panel 1
Comic Panel 1
Loading...
Words by Catherine Capiello

Consectetur adipiscing elit. Donec sed magna tempus, sollicitudin nisl egestas, malesuada diam. Donec quis magna in tortor viverra sollicitudin et ac sapien. Nam convallis augue velit, eu tempus
vitae, sollicitudin sit amet mi. Suspendisse in vehicula justo. Nunc fringilla lacinia tortor. Vivamus auctor nisi nec nisi nec nisi nec tellus lobortis varius. Vivamus nec tortor ullamcorper odiodio com modo vulputate. Nulla nec porttitor arcu, in porttitor lectus.
Loading...
Съмнителни реклами
Loading...

В интернет с пълна сила важи правилото “Ако нещо е твърде хубаво, за да е истина, значи не е истина”. Ако рекламираният продукт е нелогично евтин, или пък твърди, че има прекалено много ползи, вероятно нещо не е наред.
Важно е да научите детето си да използва критично мислене в подобни ситуации, или поне да се обръща към вас преди да кликва върху подобни предложения.
Loading...
Всички сме получавали поне един зловреден имейл. Далечен роднина от Америка ви е оставил наследство, банката ви има да ви връща пари… или пък на детето ви се предлагат различни придобивки за любимата му игра! Точно така, злонамерените имейли вече не стигат само възрастни хора, а и до деца.
Важно е да обясните на детето си, че нищо онлайн не е безплатно и всеки потребител плаща ако не с пари, то с данните и сигурността си.
Loading...
Компютърната грамотност включва познания и умения за ефективното използване на компютър. В началното си ниво, тя се състои от базови способности като стартиране на устройството, навигация в операционната система, менажиране на файлове и папки, и безопасно браузване онлайн. Подобни умения са особено подходящи за деца в предучилищна възраст и начални класове.
Именно в тази възраст децата започват да се социализират с връстниците си и да искат да имат контакти с тях. За да осигурите безопасността на детето си, без да ограничавате процеса му по създаване на приятелства, е добре да повишите компютърната му грамотност.
Loading...
Какво е компютърна грамотност за деца?
Loading...