Book Creator

Ecological activities - Еколошки активности

by Aida Petrovska

Cover

Loading...
ЕКОЛОШКИ АКТИВНОСТИ 2021/2022 
Loading...
Loading...
ООУ "Димитар Миладинов", Скопје, Македонија
Аида Петровска
Loading...
1. Интернационален Ден на мирот
“Нема пат за мир. Мирот е патот.”
ООУ “Димитар Миладинов” - Предметните наставници со осмите и деветтите одделенија го одбележаа Денот на мирот со садење дрвја. Засадивме 6 дрвца (1 костен и 5 јавори).
Уште во 1981 година Генералното собрание на Обединети нации прогласи Меѓународен ден на мирот. Во 2001 година за Меѓународен ден на мирот беше прогласен 21 септември. Резолуцијата вели: „Меѓународниот ден на мирот е ден за глобално прекинување на огнот и за ненасилство, покана до сите нации и луѓе на тој денот да ги прекинат сите непријателства...“ „Ги повикува сите земји членки, организации во системот на Обединетите нации и невладините организациии, сите лица на соодветен начин да го одбележат Меѓународниот ден на мирот, вклучувајќи образовни активности и подигање на јавната свест, како и соработка со Обединетите нации во воспоставување на глобално прекинување на огнот.“
Овој ден нуди можност поединците, организациите и нациите на ист ден да изведат практични активности за мир. На овој ден, милиони луѓе учествуваат на настани како што се концерти, работилници и собири за мир.
Нашето училиште, ООУ “Димитар Миладинов”, Општина Центар Скопје, повеќе од две децении Денот на мирот го одбележува со садење дрвја.
2. Награда за Проектот за климатски активности што ја доделува Cartoon Network Climatе и Проектот за климатска акција (Climate Action Project).  
Само 250 училишта во светот го добија признанието за интензивна работа на полето на образованието поврзано со климатските промени. Добитниците на наградата беа објавени на Денот на климатската акција, онлајн-настан во живо што го проследија 250.000 луѓе во светот. Победниците ги прогласи Ден Расел, актерот што го позајмува гласот за неколку ликови во хит-серија The Amazing World of Gumball и Нанди Бушел, 11-годишна музичарка, инфлуенсер и застапник за климата.
3.  ENOArt 2021 
PrevNext