Book Creator

Φουρόγατος Ιουλίου 2019 e-book

by FOUROGATOS.OPX

Cover

Η ΕΠΑΝΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥ ΦΟΥΡΟΓΑΤΟΥ
Ο «Φουρόγατος», επανεκδίδεται πλέον σε μια τρίτη περίοδο έκδοσης, έγχρωμος, σε μικρό μέγεθος (το μικρό είναι όμορφο) και με οκτώ σελίδες. Στηρίξτε οικονομικά αυτή την προσπάθεια, με κουπόνια ενίσχυσης της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων ή με διαφημίσεις.
Απέναντι στην καταστροφή του περιβάλλοντος πρέπει να σταθεί η οικολογική φωνή και δράση.
ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΜΑΣ
Ο «Φουρόγατος» εκδίδεται από την Οικολογική Πρωτοβουλία Χανίων. Παλιότερα τεύχη της πρώτης περιόδου του «Φουρόγατου» μπορείτε να βρείτε στο δικτυακό τόπο των οικολογικών οργανώσεων της Κρήτης στο www.ecocrete.gr, και εξώφυλλα του “Φουρόγατου» στο ιστολόγιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων http://ecoprotchan.blogspot.gr
Η επιστροφή του Φουρόγατου
Άγριο ζώο - φάντασμα για τους επιστήμονες, ο φουρόγατος - αγριόγατος της Κρήτης εντοπίστηκε ξανά πριν λίγα χρόνια από Ιταλίδες ερευνήτριες κάπου στα βουνά της Κρήτης, κόντρα στις φήμες που τον ήθελαν εξαφανισμένο. Έτσι και ο έντυπος "Φουρόγατος", που είχε πρωτοεκδοθεί τον Απρίλιο του 1994, διένυσε μια μεγάλη πορεία και επανεμφανίζεται σήμερα, σε μια τρίτη περίοδο εμφάνισης.
Πώς άλλωστε θα μπορούσε να λείψει ο "Φουρόγατος" σήμερα που οι εξορύξεις υδρογονανθράκων απειλούν φάλαινες, δελφίνια, φώκιες και τη ζωή στη θάλασσα νότια και δυτικά της Κρήτης; Όταν θάλασσες, ακτές, στεριά, ακόμη κι η τροφή μας κατακλύζεται από πλαστικά; Όταν η κλιματική κρίση δεν προκαλεί πλέον μόνο επιπλέον καύσωνες αλλά και ακραίες βροχοπτώσεις και πλημμύρες σαν αυτές που γκρέμισαν γέφυρες στον Πλατανιά των Χανίων; Όταν καθημερινά, κάθε νέο έργο στην πόλη σημαίνει εξαφάνιση των δέντρων που υπήρχαν εκεί και δημιουργία νέων τσιμεντένιων ερήμων στην πόλη; Όταν νέες μεγάλες επενδύσεις ετοιμάζονται καταστροφικές για τη φύση;
Η οικολογική φωνή του "Φουρόγατου" επιστρέφει για να εκφράσει την αγωνία της φύσης που χάνεται και την αισιοδοξία των κινημάτων και της νεολαίας σε όλη την Ευρώπη και τον κόσμο που αφυπνίζεται και διεκδικεί δράση για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης και προστασία της φύσης
Οι εξορύξεις υδρογονανθράκων απειλούν προστατευόμενες περιοχές NATURA 2000, σπάνια και απειλούμενα είδη ζώων και φυτών, τις θάλασσες και τα υπόγεια νερά. Πρόκειται για σεισμογενείς περιοχές, οπότε αυξάνονται οι κίνδυνοι σεισμών.
 Οι περιοχές στην Ήπειρο, το Ιόνιο, νότια και δυτικά της Κρήτης βασίζονται για την επιβίωσή τους στη γεωργία, την αλιεία και τον τουρισμό. Αυτές οι οικονομικές δραστηριότητες για την επιβίωση των ανθρώπων απειλούνται τώρα με τις έρευνες και πιθανές εξορύξεις υδρογονανθράκων. Ένα ατύχημα, μια πετρελαιοκηλίδα θα έχει καταστροφικά αποτελέσματα για τις περιοχές όπως είδαμε και με το ατύχημα στην εξέδρα άντλησης πετρελαίου της BP στον κόλπο του Μεξικού.
 Το όλο εγχείρημα έχει παραδοθεί σε μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες, για την ευαισθησία των οποίων για το περιβάλλον έχουν γραφτεί πολλά. Τα όποια οικονομικά έσοδα θα είναι μηδαμινά για το κράτος.
 Αντίθετα, η αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης επιβάλλει εγκατάλειψη των υδρογονανθράκων και στροφή στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, προστασία και διεύρυνση των δασών και των χώρων πρασίνου. Ο ήλιος κι ο άνεμος θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν προς όφελος των πολιτών κι όχι των εταιρειών μέσα από τη στήριξη εφαρμογών τους σε κατοικίες, δημόσια κτήρια, σχολεία και νοσοκομεία.
 Αν αυτό ήδη γίνεται σε βόρειες χώρες, γιατί δε μπορεί να γίνει εδώ;
 Είναι θέμα πολιτικών επιλογών που καθορίζουν το μέλλον μας.
Η απουσία της πολιτικής οικολογίας
Οι εκλογές του Ιουλίου 2019 στην Ελλάδα σημαδεύτηκαν από την απουσία της πολιτικής οικολογίας. Ενώ σε όλη την Ευρώπη μιλάνε για «πράσινο κύμα», ενώ σε Ευρώπη, Αμερική, Αυστραλία χιλιάδες νέοι κατεβαίνουν σε διαδηλώσεις τις Παρασκευές διεκδικώντας δράση για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, στην Ελλάδα οι πράσινες ιδέες απουσίαζαν από τις τελευταίες εκλογές κι η συμμετοχή της ελληνικής νεολαίας στις διεθνείς κινητοποιήσεις είναι αναιμική.
Η Ελλάδα κινείται σε αντίθετη κατεύθυνση με την υπογραφή συμφωνιών για έρευνα και εξόρυξη υδρογονανθράκων στην Ήπειρο, το Ιόνιο και τις θάλασσες γύρω από την Κρήτη, από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ στην οποία συμμετείχαν μάλιστα κι άτομα προερχόμενα από τον οικολογικό χώρο. Ο οικολογικός χώρος είναι απογοητευμένος τόσο από αυτή την εξέλιξη όσο και από την εμμονή της προηγούμενης πλέον κυβέρνησης με το λιγνίτη και το πετρέλαιο, την ώρα που στις διακηρύξεις της μιλούσε για «αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής» και τήρηση της διεθνούς συμφωνίας του Παρισιού. Παράλληλα, η σύγκρουση της προηγούμενης κυβέρνησης με το φιλοζωικό κίνημα και οι στενές σχέσεις της με τους κυνηγούς, ενέτειναν την απογοήτευση, προστιθέμενες στη συνέχιση της πολιτικής λιτότητας, Το φλέγον θέμα της κλιματικής αλλαγής που απασχολεί όλη την Ευρώπη κι όλο τον κόσμο απουσίασε εντελώς από την προεκλογική συζήτηση εδώ. Η προσπάθεια 24 περιβαλλοντικών οργανώσεων να ζητήσουν τη θέση των κομμάτων προεκλογικά αγνοήθηκε από το πολιτικό σύστημα, καθώς μόλις 2 από τα 28 κόμματα μπήκαν στον κόπο να απαντήσουν!
Ως απάντηση στο καταστροφικό για τη φύση και τους ανθρώπους πολιτικό κενό, ιδρυτικό Συνέδριο των Πράσινων έχει προγραμματιστεί 1-3 Νοεμβρίου 2019 .
Φώτης Ποντικάκης
PrevNext