Book Creator

dragobete

by Cornelia Cimbir

Pages 2 and 3 of 7

Colegiul de Ecologie
Dragobete
Chișinău 2023
Loading...
Dragobetele este o sărbătoare tradițională românească, sărbătorită anual pe 24 februarie. Dragobete este un personaj din mitologia românească, asemenea mamei sale, Baba Dochia . Este cunoscut ca fiind un tânăr zeu care este, de altfel, patronul iubirii și al veseliei.
Loading...
Loading...
Loading...
Dragobetele se sărbătorește pe 24 februarie, cu mai puțin de o lună înainte de echinocțiul de primăvară. Această zi nu a fost aleasă întâmplător ca sărbătoare a iubirii, căci biologii spun că atunci începe împerecherea păsărilor necălătoare, statornice.
Tradiții și obiceiuri de Dragobete
-Culesul ghioceilor

Acest obicei se oprea strict la ideea de plimbare prin pădure pentru a strânge ghiocei, dar și alte flori timpurii. În straie de sărbătoare, tineri și tinere luau calea pădurii pentru a culege ghiocei pe care să-i includă apoi în descântece și ritualuri de sărbătoare, care s-ar fi finalizat cu aflarea ursitului.
-Împerecherea păsărilor

Sărbătoarea de Dragobete ar fi fost, credeau strămoșii noștri, ultima zi de iarnă, cea în care păsările zburau constant pe cer, pentru a încheia Logodna păsărilor. Astfel, în semn de prețuire pentru păsări, oamenii nu aveau voie să sacrifice animale. Tot la capitolul activități interzise se regăseau și țesutul de toate felurile, activitățile gospodărești și munca la câmp.
-Zăpada Zânelor

O altă tradiție pune accentul pe ultimele pâlcuri de zăpadă rămase pe pământ. Tinerele încă necăsătorite adunau zăpada aceasta, considerată a fi formată din surâsul unor zâne, o topeau și apoi își spălau fața cu ea, oferindu-le frumusețea zânelor.
PrevNext