Book Creator

KNJIGA ZA PAMĆENJE

by Karmen Roca i Lara Karadžole

Cover

Loading...
Loading...
Loading...
Loading...
KNJIGA ZA PAMĆENJE
Loading...
OŠ Fausta Vrančića Šibenik
Karmen Roca, 8.b
Lara Karadžole, 8.b
Antonija Mamužić
Moja najdraža knjiga je

„Nevjernica: moj život“.
To je autobiografija Ayaan Hirsi Ali iz Somalije koja je pobjegla od dogovorenog braka i zatražila azil u Nizozemskoj, gdje se borila za prava muslimanki i reformu islama. Ubrzo nakon dolaska u novu zemlju, Ayaan je skinula veo s glave kako bi provjerila hoće li je Bog zbog toga kazniti ili čak ubiti. To se nije dogodilo. Kao što nije bilo božanskih posljedica ni kad je, prkoseći svojim precima, obukla traperice, vozila bicikl, upisala se na sveučilište, postala državljankom Nizozemske, počela govoriti javno o ponižavajućem tretmanu muslimanskih žena te pobijedila na izborima za nizozemski parlament.
Jedan od dražih navoda iz knjige mi je:

„Ako pretpostavite da svi, neovisno o porijeklu, spolu, etničkoj pripadnosti ili  vjeri,   mogu  povećati  svoje  znanje  jednostavnim  procesom postavljanja pitanja i traganja za odgovorom, tad ste već prihvatili zamisao da su ljudi slobodni, jer sloboda je neodvojiva od života ispunjenog znatiželjom…“
Leonardo Kožulj
Katarina Blažević
“Seinfeld i filozofija” / Jerry Seinfeld

“Knjiga koja mi je ostala u sjećanju je Seinfeld i filozofija Jerry-ija Seinfelda jer je smiješna, puna crnog humora i nezaboravna.”
“Sto godina samoće” / Gabriel Garcia Marquez
“Knjiga koja mi je ostala u sjećanju je Sto godina samoće Gabrijela Garcia Marqueza zato što je magična te se drži u neizvjesnosti.”
Nikolina Roca
Najdraži navod:
„ČOVJEK NIJE STVOREN ZA PORAZE. ČOVJEK MOŽE BITI UNIŠTEN, ALI NE I POBIJEĐEN.“
Moja najdraža knjiga je roman Ernesta Hemingwaya, Starac i more.
Kada sam je počela čitati sjećanja su samo navirala. Bile su to uspomene na mog djeda, koji je bio ribar i s kojim sam kao dijete godinama ljeta provodila na moru, u drvenom brodu, loveći i boreći se s raznim morskim stvorenjima.
Ta hrabrost, snaga, izdržljivost koju je imao starac Santiago imao je i moj djed. A to me fasciniralo i naučilo da nikad ne odustajemo i ne gubimo nadu. Trebamo uvijek imati motivaciju za nastavak, čak i kada nam se učini da je nemoguće uspjeti.
Milica Ramljak
"Bez žurbe sam izabrala najčistiji zahod. Bila sam doista totalno mirna. Nisam se ništa bojala. Nisam mogla ni pomisliti da je samoubojstvo toliko nedramatično. Nisam mislila na svoj dotadašnji život. Nisam mislila na majku. Nisam mislila na Detlefa. Mislila sam samo na šut."
„Mogu umrijeti svakog trenutka, i to vrlo bolnom smrću, ali nikad nisam htjela ostaviti drogu!“
Najdraža knjiga koju sam pročitala, još u tinejđerskoj dobi, je roman K. Hermanna „Mi djeca s kolodvora Zoo“ - ispovijest bivše narkomanke, ovisnice o heroinu Christiane F. Knjiga mi se odmah svidjela, a i dan danas mi se jednako sviđa jer je pisana prema istinitom događaju. Prikazan je put od dvanaestogodišnje djevojčice do ovisnice o heroinu koja je uvidjela svoju veliku pogrešku koju je napravila u životu i odlučila se izliječiti. Svi događaji su vjerno opisani bez imalo uljepšavanja, bez prikrivanja vlastitog licemjerja i samozavaravanja.
Kad sam čitala ovu knjigu bila sam dobi kao i junakinja i mogla sam se s njom poistovjetiti, zamisliti sebe u takvoj situaciji u kojoj se, srećom, nikada nisam našla. Knjiga je poučna i preporučila bih svakom mladom čovjeku, a i odraslim osobama, da ju pročitaju bar jednom u životu jer su u njoj detaljno i otvoreno opisane sve dječje tajne za koje najčešće odrasli prvi put saznaju kad bude prekasno.
Miloš Karadžole
Anđelina Slavica
J.R.R. Tolkien, Gospodar prstenova

“Knjiga koja mi je ostala u sjećanju je Gospodar Prstenova J.R.R. Tolkiena jer je knjiga živopisna, borba između dobra i zla te sam čitajući ih mogao odlutati mislima u neke druge svjetove.”
Božidar Prosenjak, Divlji konj

“Knjiga koja mi je ostala u sjećanju je Divlji konj Božidara Prosenjaka jer je knjiga zanimljiva i puna neočekivanih, isprepletanih i zabavnih događaja.”
PrevNext