Book Creator

Средновековие

by Evelina Radneva

Cover

Loading...
Ако живеех в епохата на Златния век, щях да бъда....!?
Loading...
Loading...
Loading...
Loading...
Loading...
Иконата на Св. Теодор Стратилат е безценен паметник на българската история и култура и един от най-съкровените образци на православното изкуство. От уникално изработената икона в нас се взира светият войн-мъченик, устоявал с мъжеството на душата си вярата в Христа до последен дъх.
Иконата е открита преди век в руините на манастира "Св. Панталеймон" в резервата "Патлейна" край столицата на Първото българско царство Велики Преслав.През 971 година византийският император Йоан І Цимисхи превзел Велики Преслав. За да спасят иконата, монасите я скрили в една от кулите на манастира, но при последвалия грабеж и разрушение, кулата рухнала.В руините на разрушения манастир иконата останала цели десет века - до 1909 г., когато любители археолози провели разкопки в покрайнините на старата ни столица и открили древния манастир.
Аз съм Виктория и обичам да рисувам. В Преслав аз рисувам керамични икони. За Вас нарисувах иконата на Теодор Стратилат.
3
Аз съм ЛЕНА .
Във времето на Златния век щях да бъда писател.
В Преславската книжовна школа, заедно с цар Симеон Велики, св. Наум и други книжовници, щях да преписвам свещените книги на български език. Щях да пиша свои стихове и разкази за живота на хората от моята епоха.
PrevNext