Book Creator

NOĆ KNJIGE 2022. - Gimnazija Nova Gradiška

by Sandra Hruban Bartolovic

Cover

Loading...
NOĆ KNJIGE 2022.

GIMNAZIJA NOVA GRADIŠKA
Loading...
Paint Splotch
Loading...
ink blot
Loading...
Loading...
ink blot
Noć knjige 2022.
Ove godine slavimo jedanaestu Noć knjige, književnu manifestaciju koju obilježavamo povodom Svjetskog dana knjige i autorskih prava (23.4.) te Dana hrvatske knjige (22.4.). Kao i proteklih godina, Noć knjige provodi se diljem Hrvatske, u svim knjižnicama, knjižarama, nakladničkim kućama i drugim ustanovama koje svojim radom skreću pozornost na knjige, čitanje, njihovu vrijednost i značenje za pojedinca i svijet.
S obzirom da Noć knjige traje za vrijeme uskrsnih praznika, objavljujem digitalnu knjigu s materijalima prikupljenima prije praznika. Hvala učenicima i profesorima koji su pomogli u izradi ove digitalne knjige.


Sandra Hruban Bartolović,
stručna suradnica knjižničarka
Izvor: https://www.facebook.com/nocknjige.hr
Comic Panel 1
KNJIGE SU VAŽNE
Knjige su važne. U knjigama se čuva jezik, nacionalni identitet i povijest kako jednoga naroda tako i cijeloga čovječanstva. I nikakva digitalna tehnologija, blogovi, interneti, ništa ne može zamijeniti miris svježe tiskane knjige, radost kad s knjigom u ruci čovjek uranja u svijet književnosti, priča i pjesama koje ljudi pišu da bi podijelili s nama trenutke spoznaje, istine ili osjećaja.
Knjige čuvaju svjedočanstva naše prošlosti, one često vrlo točno predviđaju našu budućnost, sjetimo se samo Julesa Vernea i romana Put oko svijeta za 80 dana. Knjige svojim mirisom, oblicima slova i vještinom pisanja pisca progovaraju o sadašnjosti. Knjige nam pomažu razumjeti naše vrijeme. Zar nije Cervantes u romanu Don Quijote napisao sve što trebamo znati o vremenu u kojemu živimo i u kojem nas napredak i tehnologija pomalo zastrašuju?! Zar nije Krleža u romanu Na rubu pameti prikazao i današnje društvo?! Zar Shakespeare u Hamletu nije progovorio o sumnjama i nedoumicama intelektualca u svijetu intriga i zločina?!
Comic Panel 1
Književnost je važna jer je istinitija od povijesti koja prikazuje činjenice zadržavajući se na površini stvari i prikazuje ono što se dogodilo. Književnost prikazuje ono što je moglo biti. Književnik ne stvara neku novu prirodu, već izvlači univerzalno iz postojeće prirode, radnja koju prikazuje ustrojena je po zakonima vjerojatnosti i nužnosti. Književnost u knjigama nije puko oponašanje prirode, nego prikazivanje njezine skrivene mogućnosti.
I naravno, povijest pišu pobjednici, a književna djela često pišu usamljenici, otpadnici, izopćenici pretačući u knjigu svoju bol, razočaranost, nemoć, krik ili protest.
Prostor stvaranja tijesno je povezan s prostorom otkrivanja nas samih i svijeta oko nas.
Knjige su važne.


Ljiljana Ptačnik,
ravnateljica
Comic Panel 1
Tema Noći knjige 2022.


Ovogodišnju Noć knjige slavimo u znaku slobode, u mnogobrojnim značenjima toga pojma, a poseban naglasak stavljamo na knjigu kao prostor slobode. Knjiške stranice nude nam posebnu vrstu slobode - slobodu govora, izbora, promišljanja, mašte, čarolije, putovanja kroz prostor i vrijeme...
O slobodi općenito i knjizi kao prostoru slobode pročitajte, poslušajte i pogledajte u nastavku.
PrevNext