Book Creator

Medijska pismenost

by OŠ Julija Benešića, Ilok

Cover

Loading...
Medijska pismenost
Loading...
Loading...
Loading...
Loading...
Loading...
Medijska pismenost
Učenici naše škole na nastavi Informatike obilježili su Dane medijske pismenosti. Ove godine u fokusu Dana medijske pismenosti važnost je medijskog obrazovanja s naglaskom na kritičko razmišljanje, razumijevanje kako mediji funkcioniraju, prepoznavanje dezinformacija te razumijevanje utjecaja influenceri prikrivenog oglašavanja i algoritama koji određuju koje informacije i sadržaji nam se nude na internetu i društvenim mrežama i tako utječu na naše stavove i stvaranje slike o svijetu oko nas, ključnim društvenim temama i događajima. Ovogodišnji slogan 5.Dana medijske pismenosti je "Misli svojom glavom u medijskom labirintu"

Influenceri 

Influencer ili prevedeno utjecatelj, u svijetu digitalnih društvenih medija označava osobu koja je sposobna utjecati na odluke drugih ljudi. Svakim danom njihov broj se povećava. Jednostavno influencer može postati svatko. Beba, baka ili igračka, svi oni mogu utjecati na druge ljude. Naravno profile beba ili predmeta na društvenim mrežama vode druge osobe čije se ime ne spominje, ali svojom kreativnošću privlače sljedbenike. Najčešći tip influencera su poznate javne osobe. One pri samom kreiranju profila lako dosegnu veliki broj pratitelja.
Osim njih postoje i osobe koje su iz ničega izgradile svoju karijeru influencera. Kroz svoje objave su stekli svoj krug obožavatelja. Influencere prema broju pratitelja možemo podijeliti na: 

mikro influencer – između 5000 i 100 000 pratitelja 
mid level influencer – između 100 000 i 1 000 000 pratitelja 
makro influencer – više od 1 000 000 pratitelja 
Gledajući kroz oči marketinga, influenceri su savršen alat kako da određeni proizvod dođe do većeg broja ljudi. Kroz svoje objave vlasnici profila odrade reklamu proizvoda prikazujući ga kao nešto praktično u njihovoj svakodnevici. Ponekad se proizvod nađe neprimjetno kao dio fotografije, a nekada je dio cijele izrađene priče. 

Matej Bošnjak 5.b
Paula Bošnjak, 8.b
Eva Ćorić, 6.b
PrevNext