Book Creator

Християнския празник - Великден

by Maria Shopova

Cover

Loading...
Християнския празник - Великден
Великден, смятан за най-големия християнски празник, всяка година озарявa дома на българското семейство. Въпреки , че по време на Коледните празници честваме раждането на Христос, той доказва, че е Син Божи именно, след като възкръсва на третия ден.
Боренето на яйца е традиция за здраве и късмет .
Яйцата , козунака и агнето са три от основните елементи на великденската трапеза .
Традицията за боядисването на яйцата :

Първото яйце по традиция се боядисва червено . С него се прави кръст на челата на децата . И се поставя пред иконостаса . След една година яйцето се чупи , и ако е хубаво годината ще е плодородна .
Великден се празнува от 325 г. и се приема , че се празнува от всички християни , неделята след първото пълнолуние на пролетното равноденствие .
Великден се празнува от 325 г. и се приема , че се празнува от всички християни , неделята след първото пълнолуние на пролетното равноденствие .
Легенда за великденския заек :

Слуховете за Великденския заек тръгват още от XIII. век, от района на днешна Германия. Там всяка пролет хората почитали богинята на плодородието Еостра и в нейна чест организирали пищни тържества. Легендите разказват, че един от символите на богинята и нейна дясна ръка била красива птица, която един ден неочаквано се превърнала в див заек. Но тъй като заекът останал с душа на птица, той продължил да прави гнезда и да ги пълни с шарени яйца .
Някои ще попитат „Защо точно заек?“. Малко хора знаят, че всъщност дългоушкото е символ на плодородието, благоденствието и просперитета. Всяка пролет зайчетата увеличават семейството си, като раждат по няколко малки, а размножителният период продължава чак до октомври. Затова зайците се превръщат в емблема на зараждането на нов живот, също както пролетта.
PrevNext