Book Creator

Σχολική Εφημερίδα 2ου Γυμνασίου Ελ. Κορδελιού

by Τάξη Β1 (Ε. Αποστολίδου)

Pages 2 and 3 of 23

Loading...
1ο ΤΕΥΧΟΣ, 1/4/2021
Αφιέρωμα: Big Bang School
Loading...
Loading...
Το σχολείο της φύσης στο Λάκκωμα, Θεσσαλονίκης
Loading...












Οι περισσότεροι από εμάς, ο καθένας με τον τρόπο του, έχουμε κατανοήσει μέσα από την πορεία μας στο υπάρχον εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας, ότι κάτι δεν πάει καλά… ότι αυτό το σύστημα δεν λειτουργεί όπως θα έπρεπε ούτως ώστε οι μαθητές να μαθαίνουν πραγματικά και να αξιοποιούν τις δυνατότητές τους χτίζοντας μέσα από αυτές το μέλλον τους.

Μαθητές, γονείς, αλλά και καθηγητές, «φωνάζουν» εδώ και αρκετές δεκαετίες για να αλλάξει η κατάσταση, ενώ η κάθε γενιά βρίσκεται αντιμέτωπη με τα ίδια, σχεδόν, προβλήματα που αντιμετώπιζε η προηγούμενη. Γιατί συμβαίνει αυτό άραγε; Γιατί μετά από τόσες μεταρρυθμίσεις και νόμους, το εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας μας θεωρείται τόσο απαρχαιωμένο και αναποτελεσματικό;
Καλώς ήρθατε στο Big Bang School
    Υπάρχουν αρκετοί που δεν το γνωρίζουν, όμως το δημοτικό σχολείο Big Bang School ξεκίνησε να λειτουργεί τον Σεπτέμβριο του 2019. Είναι μια διαφορετική σχολική μονάδα που «φύτρωσε» στο Λάκκωμα, νότια της Θεσσαλονίκης και δείχνει έτοιμη να κάνει ένα βήμα παραπέρα σε ό,τι αφορά την εκπαίδευση. Φιλοξενεί 300 μαθητές ενώ απασχολεί 30 εκπαιδευτικούς και σειρά εξωτερικών συνεργατών.
Ένα σχολείο που δεσμεύεται ότι ακούει τους μαθητές, τούς ενθαρρύνει να έρθουν σε επαφή με τη φύση, τις τέχνες, τις επιστήμες και κάθε ταλέντο που κρύβουν μέσα τους, που καθίζει στα «θρανία» και τους γονείς αλλά και τους… εκπαιδευτικούς. Ένα σχολείο που θα επιτρέπει στους μαθητές να νιώθουν σα στο σπίτι τους, ακόμα κι αν αυτό προϋποθέτει να φορούν -ω, ναι- τις παντόφλες τους στα μαθήματα. 
●Βig Bang School: Με κάτι από Harvard, Αρχαιοελληνική αγορά και Disneyland
     

To Big Bang έχει κάτι από Harvard. Αγαπάει να μαθαίνει και να ανακαλύπτει τρόπους για να μαθαίνει! Ερευνά και καλλιεργεί στα παιδιά το αίσθημα της αναζήτησης.

      
Έχει κάτι από Αρχαιοελληνική αγορά. Στους ενδιάμεσους χώρους του Big Bang άνθρωποι συναντιούνται και δείχνουν στα παιδιά κάτι από αυτούς. Οι μαθητές επίσης συγκεντρώνονται, συνεδριάζουν, κάνουν μαθητικά συμβούλια και αποφασίζουν κατά κάποιο τρόπο για την καθημερινότητα του σχολείου.

  
  Έχει κάτι από σπίτι. Θέλουμε να είναι ένα μέρος όπου το παιδί θα νιώθει άνετα και ασφαλές. Όπως και στο σπίτι του, θα έχει το σαλόνι του, την κουζίνα του και θα βγάζει τα παπούτσια του πριν μπει. Θα είναι ένας χώρος που του επιτρέπει να είναι ο εαυτός του.
Έχει κάτι από Disneyland. Εδώ ένα παιδί μπορεί να είναι παιδί! Να παίξει, να λερωθεί, να κάνει εφευρέσεις. Να νιώσει ότι μπορεί να κάνει λάθος, να σηκωθεί και να τραβήξει μπροστά! 
   "Το Big Bang School, ήρθε να αλλάξει τον τρόπο που σκεφτόμαστε την εκπαίδευση, βάζοντας τον μαθητή στο κέντρο της εκπαιδευτικής διαδικασίας, δημιουργώντας ένα επιστημονικό περιβάλλον έρευνας και δημιουργίας, όπου οι τέχνες, η κίνηση και η ακαδημαική γνώση, συνδυάζονται με δεξιότητες ζωής, απαραίτητες για την πορεία του ανθρώπου στο μέλλον.
Δύο εκπαιδευτικοί υπεύθυνοι για το Big Bang School
Η Ελισάβετ Γεωργιάδου, ως νηπιαγωγός, έχει αφοσιωθεί εδώ και πολλά χρόνια στα παιδιά και το εκπαιδευτικό της όραμα. Το 2007 δημιούργησε τον βρεφονηπιακό σταθμό - νηπιαγωγείο «Σχολειό της Φύσης» και το 2019 το δημοτικό Big Bang School. «Στα 22 μου χρόνια στη δημόσια εκπαίδευση έμαθα τι θα πει παιδί, σχολείο, δάσκαλος, γονιός από πρώτο χέρι. Εκπαιδεύτηκα και "άρπαξα" κάθε ευκαιρία επιμόρφωσης που μου δόθηκε, δούλεψα, πειραματίστηκα, έζησα αποτυχίες και επιτυχίες, εκπαιδεύτηκα στα δύσκολα. Έβαψα, καθάρισα, μαστόρεψα, έκανα κηπουρική και έμαθα να μη θεωρώ τίποτα δεδομένο: ότι δηλαδή θα πας σε ένα σχολείο, σε ένα χωριό ή μια πόλη, και θα βρεις χώρο οργανωμένο, καθαρό, όπου εσύ θα υλοποιείς απλά το εκπαιδευτικό πρόγραμμα που σχεδιάζεις. Γίνεσαι λοιπόν από την κατάσταση ευέλικτος και πολυμήχανος και εάν σε αυτήν τη διαδικασία πάρεις μαζί σου παιδιά και γονείς, πετυχαίνεις μια παιδαγωγική συνθήκη που για μένα είναι ζητούμενο πια: Τα παιδιά να συμμετέχουν σε καθημερινές δουλειές που θα τις συναντήσουν στη ζωή τους, οπότε μεγαλώνοντας θα νιώθουν άνθρωποι άξιοι και ικανοί να τα καταφέρουν παντού, στο σπίτι, στον εργασιακό τους τομέα, στην κοινωνία που ζουν και όχι μόνο εκεί που εξειδικεύτηκαν».

Ο Άγγελος Πατσιάς υπηρέτησε επίσης το δημόσιο σχολείο για 7 χρόνια. Το έργο του μαθεύτηκε από το τον Φουρφουρά στο ορεινό Ρέθυμνο, που αποτέλεσε για 5 χρόνια πηγή εκπαιδευτικής καινοτομίας. «Δεν υπήρξα ο πιο συνετός και συνεπής φοιτητής και η σχέση μου με την παιδαγωγική είχε να κάνει καθαρά με την έμπνευση της στιγμής. Με τη δημιουργία νέων συνθηκών, αν θέλετε, που μέσα σε αυτές, εγώ πρώτα θα μπορούσα να χαίρομαι να είμαι κομμάτι τους».
PrevNext