Book Creator

Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου

by ΜΑΡΙΑ ΚΑΠΝΙΑ

Cover

Loading...
Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου
Loading...
Loading...
14ο Δημ. Σχ. Καρδίτσας
Τάξη: Στ2
Επιμέλεια: Εκπ/κός, Μαρία Καπνιά
2 Απριλίου - Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου
Εισαγωγή

Οι μαθητές της Στ2 τάξης με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου (2 Απριλίου) σκέφτηκαν, να παρουσιάσουν το βιβλίο που διάβασαν πρόσφατα και ταυτόχρονα αναφερθούν στον συγγραφέα του.

Αλήθεια, τι γνωρίζουμε για τους δημιουργούς των αγαπημένων μας βιβλίων;
Πριν αρχίσουμε να διαβάζουμε ένα μυθιστόρημα, ένα λογοτεχνικό έργο, ένα ποίημα ποιος από εμάς αφιερώνει λίγο χρόνο για να διαβάσει το βιογραφικό σημείωμα του συγγραφέα/ποιητή; Τι παιδικά χρόνια έζησε, ποιες ήταν οι εμπειρίες του, τι μόρφωση έλαβε, ποια ήταν τα όνειρα του, τι επιρροές δέχτηκε, ώστε να γίνει συγγραφέας κ. ά; Πληροφορίες χρήσιμες θεωρούμε για να "κατανοήσουμε" την προσωπικότητα και τα γραφόμενα του κάθε συγγραφέα.

Κατανοώντας λοιπόν οι μαθητές τη χρησιμότητα αυτών των πληροφοριών επέλεξαν να αναδείξουν στοιχεία της ζωής και του έργου κάποιων συγγραφέων, ώστε να γνωρίσουμε καλύτερα αυτούς τους ανθρώπους, που χάρη στο ταλέντο τους οι εικόνες, οι σκέψεις, τα συναισθήματά τους μετατρέπονται σε λέξεις και ιστορίες μέσα από τις οποίες όλοι εμείς ταξιδεύουμε, ονειρευόμαστε, συγκινούμαστε, ελπίζουμε.
Εν συνεχεία ο καθένας μαθητής παρουσιάζει το βιβλίο που διάβασε με τον δικό του τρόπο, είτε γράφοντας την περίληψη, είτε με ένα απόσπασμα που ξεχώρισε, είτε ζωγραφίζοντας μια εικόνα.
Η Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου καθιερώθηκε από την Ι.Β.Β.Υ., τη Διεθνής Οργάνωση Βιβλίων για τη Νεότητα, το 1966, ημέρα των γενεθλίων του μεγάλου Δανού παραμυθά Χανς Κρίστιαν Άντερσεν (2 Απριλίου 1805), με σκοπό να εμπνεύσει στα παιδιά την αγάπη για το διάβασμα και να προκαλέσει την προσοχή των μεγαλυτέρων στο παιδικό βιβλίο.

Τα βιβλία αδιαμφισβήτητα είναι θησαυρός και δεν είναι κάτι που λέγεται πρώτη φορά μα είναι απαραίτητο να δηλώνεται ξανά και ξανά. Είναι ένας κόσμος μαγικός που προσφέρει πολλά πράγματα. Προσφέρει γνώσεις, διευρύνει ορίζοντες, οξύνει το πνεύμα, αφυπνίζει τη φαντασία, πλουτίζει την ψυχή, εξευγενίζει και προσφέρει παιδεία σε ανθρώπινο επίπεδο. Πέρα από την επιμορφωτική της σημασία, είναι τρόπος διασκέδασης ή και διαφυγής ακόμη, αφού ταξιδεύεις νοερά στον κόσμο τους.
Χανς Κρίστιαν Άντερσεν
ΖΩΡΖ ΣΑΡΗ
, η συγγραφέας του βιβλίου "Νινέτ"
Η Ζωρζ Σαρή είναι Ελληνίδα ηθοποιός και συγγραφέας κυρίως παιδικής και νεανικής λογοτεχνίας. Το πραγματικό της όνομα είναι Γεωργία Σαρηβαξεβάνη. Γεννήθηκε το 1925 στην Αθήνα από Μικρασιάτη πατέρα και Γαλλίδα μητέρα.
Άρχισε από πολύ μικρή να ασχολείται με το θέατρο με δάσκαλο τον Βασίλη Ρώτα. Μεγαλύτερη, στα χρόνια της Κατοχής, φοίτησε στη Δραματική Σχολή του Ροντήρη, παίρνοντας μέρος και στην Αντίσταση, ενώ αργότερα συνέχισε τις σπουδές της στο Παρίσι, στη σχολή του Σαρλ Νιτλέν. Το 1962 επέστρεψε στην Ελλάδα και άρχισε να εμφανίζεται στο θέατρο και τον κινηματογράφο μέχρι το 1967, ώσπου, με την κήρυξη της Χούντας έμεινε άνεργη και στράφηκε στο γράψιμο. Πρωτοεμφανίστηκε σαν συγγραφέας το 1969 με το "Θησαυρό της Βαγίας" , που έγινε μεγάλη επιτυχία και αργότερα μεταφέρθηκε και στην τηλεόραση. Συνέχισε γράφοντας πολλά βιβλία κυρίως για μικρά παιδιά και νέους, όπως επίσης και θεατρικά έργα. 
Η θεματολογία της αρκετές φορές περιστρέφεται γύρω από σημαντικές στιγμές της νεότερης ελληνικής ιστορίας, όπως το δίπτυχο " Όταν ο Ήλιος..." και "Οι Νικητές", που αναφέρονται στην Κατοχή και τον Εμφύλιο, ή το μυθιστόρημα "Τα γενέθλια", που εκτυλίσσεται κατά τη διάρκεια της Χούντας. Το 1994 βραβεύτηκε με το Βραβείο Παιδικού Λογοτεχνικού Βιβλίου για το μυθιστόρημα "Νινέτ".
Μαζί με την Άλκη Ζέη καθιέρωσε ένα νέο στυλ στο νεανικό μυθιστόρημα, τόσο από την άποψη του ζωντανού, αυτοβιογραφικού ύφους όσο και της εισαγωγής του πολιτικού, κοινωνικού και ιστορικού στοιχείου στο είδος.
Νινέτ
Περίληψη (από τη μαθήτρια Ειρήνη Π.)
Η πρωταγωνίστρια του βιβλίου είναι η Νινέτ, ένα κορίτσι που από πολύ μικρή ηλικία αναγκάστηκε να ζήσει σε πολλές χώρες, γιατί οι γονείς της μετακινούνταν συνεχώς. Έζησε στην Οδησσό, στο Παρίσι, στο Σαιν-Λουί της Σενεγάλης. Είναι ευχάριστη, έξυπνη, αλλά και αρκετά πονηρή, ιδιαίτερα δημοφιλής στον κόσμο. Έχει μάθει πολλά πράγματα μέσα από τα ταξίδια που έχει κάνει. Η αφήγηση ξεκινάει από τότε που η μητέρα της Νινέτ, η Έμμα, γνώρισε τον Σωκράτη κι έφυγε από τη Σενεγάλη για να ζήσει μαζί του. Τα παιδικά χρόνια της Νινέτ ήταν γεμάτα ταξίδια και εμπειρίες από νέα μέρη. Με το πέρασμα του χρόνου η Νινέτ συνεχίζει να είναι πάντα πολύ δραστήρια και ζωηρή με κοφτερό μυαλό και πολλή φαντασία. Όταν έγινε είκοσι ετών, παντρεύτηκε τον μπολσεβίκο Κολία, έπειτα από πολλές περιπέτειες που είχαν οι δυο τους.
 



Παντελής Καλιότσος
, ο συγγραφέας του βιβλίου "Τα ξύλινα σπαθιά"
Ο βραβευμένος συγγραφές Παντελής Καλιότσος γεννήθηκε το 1925 στην Αθήνα. Εκεί πέρασε τα πρώτα του χρόνια, σπουδάζοντας και ταυτόχρονα κάνοντας κάθε είδους δουλειά: εργάτης, υδραυλικός, μαρμαράς, μικροπωλητής, υπάλληλος κ.ά. Άρχισε να γράφει το 1943, «πιστεύοντας στη λογοτεχνία, και στην τέχνη γενικότερα, όχι ως μέσο προβολής και καθιέρωσης, αλλά ως θεραπεία ψυχής».
Συνέχισε να γράφει επί είκοσι δύο ολόκληρα χρόνια, χωρίς να δημοσιεύσει οτιδήποτε ή να εκδώσει βιβλίο. Εμφανίστηκε στα γράμματα το 1964 με το μυθιστόρημα «Ο μεσαίος τοίχος».
Για παιδιά: «Τα ξύλινα σπαθιά», μυθιστόρημα, «Η μύγα», διήγημα, «Πατέρας και γιος», «Ένα σακί μαλλιά», «Η σφεντόνα του Δαβίδ».
Ο ίδιος, αναφερόμενος στη συγγραφική του ιδιότητα, είχε τονίσει: «Ωστόσο δεν ήθελα να γίνω συγγραφέας. Ξεκίνησα για κάτι πολύ πιο σπουδαίο και μόνο όταν απέτυχα σ’ αυτό άρχισα να γράφω. Όταν ήμουν μικρός, έλεγαν ότι αγαπούσα τα διαλείμματα περισσότερο από τα μαθήματα. Αυτό είναι αλήθεια, κι ούτε τώρα άλλαξε τίποτα. Προτιμώ τα παιχνίδια (σκάκι, τάβλι, μπιλιάρδο, πινγκ πονγκ κτλ.) από οτιδήποτε άλλο. Αν έγινα συγγραφέας, είναι γιατί πολύ νωρίς ανακάλυψα ότι το ανώτερο παιχνίδι απ’ όλα είναι η τέχνη».
Απεβίωσε σε ηλικία 91 ετών. Είχε γράψει μυθιστορήματα, διηγήματα, νουβέλες και βιβλία για παιδιά. Είχε τιμηθεί με το Κρατικό Βραβείο Πεζογραφίας (1980), το Κρατικό Βραβείο Παιδικού Λογοτεχνικού Βιβλίου (2002) και το Βραβείο Παιδικού Βιβλίου (2002) του περιοδικού "Διαβάζω" για το βιβλίο του «Η σφεντόνα του Δαβίδ».
PrevNext