Book Creator

Моят роден край

by Теодора Врачева

Cover

Comic Panel 1
Loading...
Моят роден край
Loading...
Моят роден край
Star;
Валежи
Comic Panel 1
  • Хисаря е малко градче,което се намира в централната част на България, под южните склонове на Средна гора, на 346 m надморска височина. На 44 km северно от областния град Пловдив и 24 km южно от град Карлово.

Star;
Comic Panel 1
Разстоянието между София и Хисаря е 174,52км.
Comic Panel 1
CAPTIONS (clockwise) insert your text captions here
Star;
Хисаря (наричан Диоклецианопол, Ветус Аугуста Ария, Термейтисина, Топлица) има богата хилядолетна история.
След завладяването на провинция Тракия от римляните през 46 г. около минералните извори възниква голям римски град. През 293 г. император Диоклециан му дава статут на град и оттогава започва неговото укрепяване с масивни крепостни стени.
В античния град се е влизало през 4 големи порти
Star;
Comic Panel 1
Източна порта
Comic Panel 1
Южна крепостна порта ,,Камилите''
Comic Panel 1
Северна порта
Comic Panel 1
Западна порта
Легендата за извора „Момини сълзи“ в Хисаря е въплътена във фонтан „Голата жена“
Star;
 Управителят на Хисаря – Хасан бей, неперкъснато безчинствал из града и околните села. Зърнел ли по-хубава мома, тя веднага била завличана за наложница в неговия харем.
     Красиво момиче от едно от близките села, дълго било крито от бейския взор и успяло да израсне чудно хубава девойка. Но за съжаление и нея не могли да опазят от погледа на гадния управник. Замъкнали я в харема му. Въпреки всички дрехи, сърма, злато и сребро, с които той я обсипвал, тя останала горда, непреклонна и изобщо не поглеждала към него.
    Вбесен, беят решил да и отмъсти за това, че го пренебрегва и да я унижи. Поканил знатни гости и устроил пищен обяд. След това заповядал да съблекат непокорната девойка, да я намажат с розово масло и така да излезе и да поднесе десерта на гостите. Тя не трепнала, не показала чувство и излязла с огромна бакърена тава на главата си.
Красивата гола девойка приближила с лека усмивка към стария мръсник и той се заплеснал по нея. Тогава тя стоварила с всичката си сила тежката тава върху главата му и докато всички се усетят какво е станало, той отпътувал към другия свят.
    За да накажат убийцата – неверница, заптиетата издигнали висока клада, завързали непокорната хубавица за един кол и я подпалили. Гордата девойка не свела глава, не проронила нито дума, ни стон. Но две бистри сълзи се отронили от красивите очи и на момента изпод краката й бликнал топъл извор. И тя бавно се потопила в него.

Comic Panel 1
Хисаря е известен със 22 лечебни,минерални извора.
5 от най-известните са:
,,Момина сълза'',,Колонадата'',,Момина баня'',,Стублата'',,Изворът на младостта''
Comic Panel 1
Comic Panel 1
Comic Panel 1
Comic Panel 1
Comic Panel 1
PrevNext