Book Creator

Plant based seafood

by Tjitske Gijzen

Cover

Loading...
Practoraat Agrofood & Biobased
Loading...
Loading...
Plantbased seafood
Loading...
Duurzame visvervangers
Hoe maak je consumenten klaar voor een toekomst met plantbased seafood? En hoe neem je studenten mee in die ontwikkeling van duurzame en gezonde visvervangers? Die twee vragen van zowel start-up Monkeys By The Sea en Practoraat Agrofood & Biobased van Curio komen bij elkaar in een nieuwe samenwerking van beide partijen.

Monkeys by the Sea is een paar jaar geleden gestart met hun innovatieve benadering van duurzame voedselproductie. Thijs Wullems, oprichter van Monkeys by the Sea, betrekt graag de studenten van Curio bij hun missie: gezonde, smaakvolle en duurzame visvervangers ontwikkelen gebaseerd op plantaardige ingrediënten van land en zee.
Samenwerking
In hun zoektocht naar constante verbetering van ingrediënten en techniek, heeft Monkeys by the Sea de samenwerking gezocht met de Bredase onderneming The Protein Brewery. Daarbij is het de bedoeling om de voedingswaarde van de visvervangers te verrijken met het Fermotein van The Protein Brewery, dat wordt ‘gebrouwen’ op basis van fermentatie. Bij de fermentatie worden suikers uit koolhydraatrijke gewassen zoals suikerbieten, rietsuiker, aardappelen en maïs omgezet in eiwitten en vezels, vitaminen en mineralen.

Voor de studenten van de food- en labopleidingen levert dit meerdere onderzoeksvragen en haakjes op voor het onderwijs. Via praktijkgericht onderzoek kunnen studenten en docenten van Curio zo bijdragen aan de eiwittransitie in de regio en nieuwe kennis opdoen over innovaties in de voedingsketen.
Onderzoeken en optimaliseren
De onderzoeksvragen zijn:
  • het nabootsen van de textuur van de vis (mootjes),
  • de analyse van het Fermotein en
  • de opties van verschillende bereidingswijzes.
Interessante vraagstukken waarbij het gaat om zowel de samenstelling als de voedingswaarde van een product.

Studenten van de Curio-laboratoriumopleiding kunnen bij de analyse en het testen van het eiwitgehalte en de samenstelling van de aminozuren in het fermoteine een rol spelen. Deze methode is in ontwikkeling binnen het Practoraat Agrofood & Biobased (RIF-BEET). Daarbij kan dan de link met voedingswaarde gemaakt worden, door voor en na bereiding de reacties en effecten in de voeding te meten.

Studenten van de koksopleidingen kunnen try-outs in de keuken doen met de bereiding en het bakken van de producten. En studenten van de afdeling Food/Lifestyle kunnen vervolgens op basis van de verkregen informatie in de laatste fase van het project een voorlichtingsroute opstellen, om het product goed op de markt te brengen.
We gaan verder!
Vervolgonderzoek
De markt van plantaardige voeding staat onder druk door de kwaliteit en de discussie over de toevoegingen aan producten. Voor een producent is het dus van belang om behalve de textuur en de smaak ook de voedingswaarde goed te krijgen. In het vervolg van dit project hebben studenten dan ook een rol in zowel de onderzoeks- als de proceskant van de ontwikkeling van duurzame visvervangers.

Plantaardige voeding en fermentatie zullen de skills van studenten veranderen en zijn de toekomst. Zuidwest-Nederland zit aan de voorkant van die innovatie, en dit onderzoeksproject springt daarop in door studenten van de Curio-opleidingen food innovation en het laboratoriumonderwijs op die nieuwe ontwikkelingen en vaardigheden voor te bereiden.
Dit project maakt onderdeel uit van de Learning communities
Plantinhoudsstoffen en Food Innovation van het programma
Brabant Eet: Beet! Dit is een samenwerkingsverband tussen mbo, hbo en het Brabantse bedrijfsleven, toegewezen vanuit het ministerie van Onderwijs, Cultuur & Wetenschap
met een subsidie van twee miljoen uit het Regionaal Investeringsfonds mbo. Onder andere
Curio en West-Brabantse partnerbedrijven zetten zich hierbij in voor duurzame ontwikkeling
van de voedselketen in Brabant.
PrevNext