Book Creator

Duurzame Friet

by Marit Israël

Cover

Loading...
Practoraat
Agrofood & Biobased
Loading...
PROJECT
Loading...
Duurzame friet
Loading...
Loading...
Loading...
ZVL Friet
Gezonde, duurzame & lekkere friet
Dat is toch niet mogelijk?
Toch wel! ZVL Friet kwam bij het Practoraat Agrofood & Biobased met de vraag om samen op zoek te gaan naar de lekkerste/duurzaamste friet. Een geheel duurzaam nieuw concept, ook wel “van grond tot mond”.

ZVL Friet is een bedrijf uit Zeeuws- Vlaanderen die haar eigen aardappelen teelt en met die aardappelen haar eigen friet produceert. De route van grond tot bord houden ze zo kort en puur mogelijk. Dit willen ze nog duurzamer maken met de resultaten van dit project.

Van de opleidingen Vakexpert Teelt & Groene Technologie, Laboratorium Onderwijs, Food & Future en de Koksopleiding zijn meerdere studenten deze uitdaging aangegaan en zijn ze gestart met diverse deelprojecten. Denk hierbij aan een onderzoek naar het geschiktste aardappelras, proeftraject van deze aardappel, onderzoek naar de beste bereidingstijd, optimalisatie van de verpakking en ga zo nog maar verder!
Het beste aardappelras
Studenten zijn gestart met het vaststellen van het beste aardappelras. Met diverse rassen is er een smaaktest gedaan. Al de friet werd beoordeeld door een proefpanel bestaande uit studenten. Hier is gekeken naar de dikte van de friet, de smaak, het uiterlijk, de geur en ga zo maar verder. Het beste ras werd gekozen. Maar deze is natuurlijk geheim!
Analyse van de aardappel
Samen met studenten van Laboratoriumonderwijs hebben de studenten van Food en Future aardappelen geanalyseerd. Tijdens de analyses zijn de volgende variabelen bekeken:

1.      Droge stof gehalte
2.      Asrest
3.      Kalium
4.      Stikstofgehalte 

Er is hier onderscheid gemaakt tussen: rauw met schil uit het net, rauw gesneden, gebakken op 140 graden en gebakken op 175 graden.

Opvallend is dat de gebakken aardappelen het grootste droge stof gehalte bevatten en ook het hoogste kalium percentage hebben. Mogelijke verklaring is het lage watergehalte in deze gebakken aardappelen waardoor de concentratie kalium verhoogd wordt. 

Wanneer de literatuurwaarde van het eiwitgehalte van de rauwe aardappel wordt vergeleken met de geteste aardappelen, lijkt de waarde van de geteste aardappel hoger te liggen. 
Het teeltproject
Van begin tot eind betrokken
De studenten zijn gedurende het teeltproject van begin tot het eind betrokken bij de teelt. Dit houdt in dit geval in dat ze het planten/opzetten van het onderzoek gaan monitoren, begeleiden en oogsten. 

Het onderzoek vindt plaats op twee locaties: bij ZVL in Zeeuws-Vlaanderen en op een Curio locatie in Breda. In Zeeuws-Vlaanderen gaan de studenten onderzoeken welke invloed de plantafstand heeft op de kwaliteit en opbrengst van de friet in relatie tot de keuze van verschillende aardappelrassen. Op de locatie in Breda onderzoeken de studenten daarnaast ook welke invloed verschillende bemestingsnormen met kalium hebben op de opbrengst en kwaliteit van friet in relatie tot de rassenkeuze.

De geoogste aardappelen worden vervolgens weer gebruikt bij de bakproeven om de lekkerste en beste smaak te bepalen.
Comic Panel 1
Comic Panel 1
De bakproef
Comic Panel 1
Natuurlijk moet er ook gekeken worden hoe de friet het beste bereid kan worden, zodat hij het lekkerst is! Hiervoor zijn verschillende bakproeven gedaan. Er is gekeken of de friet van te voren voorgebakken moet zijn of niet. Wat is de beste temperatuur, bereidingstijd, lengte van de friet, dikte van de friet, etc.

De smaaktest voor het beste aardappelras werd dus ook gebruikt voor het bepalen van de bovenstaande elementen. Het doel is om de perfecte bereiding ook te plaatsen op de verpakking. Zo kan elk bedrijf, maar ook jij thuis, het lekkerste frietje maken!
PrevNext