Book Creator

Weefselkweeklab

by Marit Israël

Pages 4 and 5 of 7

Loading...
Onderzoeken en optimaliseren
Loading...
In een vervolgonderzoek (schooljaar 2021-2022) zijn wederom studenten verder gegaan met het onderzoek naar het vermeerderen en optimaliseren van laurier.

Dirk Rovers, werkzaam bij VARTA en stagebegeleider in dit project, geeft aan dat in dit jaar voornamelijk veel optimalisering heeft plaatsgevonden. Zo zijn lichtprotocollen, klimaatbeheersing en sterilisatieprotocollen verbeterd. Ook de voedingsbodems van de laurieren zijn bekeken en met behulp van planthormonen verbeterd.

Daarnaast is er gekeken naar opschaling. Uiteindelijk is het de bedoeling dat het vermeerderen van laurier in groten getalen kan plaatsvinden.

Derdejaarsstudent Steve en vierdejaarsstudent Dirk van de opleiding Laboratoriumtechniek hebben het onderzoek begeleid. Steve heeft vervolgens ook in een stage van een half jaar het onderzoek voortgezet.
Loading...
Loading...
Loading...
Fermentatie
Loading...
Naast het weefselkweek-laboratorium heeft VARTA inmiddels ook een fermentatie-laboratorium gerealiseerd. Docenten van Curio hebben bij VARTA een docentenstage doorlopen om meer te leren over het proces van fermentatie. Door fermentatie verandert de zuurgraad en de houdbaarheid van een product, en ook de smaak, structuur en geur wordt anders. Door het product te zouten of af te sluiten van lucht, ontwikkelen goede bacteriën, gisten en schimmels (probiotica) zich. Bij het gistingsproces dat ontstaat, daalt de PH-waarde van het product. Slechte bacteriën kunnen daardoor niet meer leven.

Kennis over fermentatie is actueel, als tegenhanger van industrieel bewerkt voedsel. Om deze kennis ook naar studenten over te dragen, leerden de docenten in een workshop meer over dit proces. Ze maakten onder andere kombucha, een gezondheidsdrankje op basis van thee en suiker. Hierbij worden de suikers omgezet in zuren door fermentatie.
Loading...

You've reached the end of the book

Read again

Made with Book Creator