Book Creator

Pack Tools 2.0

by Marit Israël

Cover

Loading...
Loading...
Pack Tools 2.0
Loading...
Pack Tools 2.0 BV
Pack Tools 2.0 BV is ooit in 1980 gestart. Toen waren er nog maar zelden palletwikkelmachines. Vandaag de dag wordt 45% van alle stretchfolie nog met de hand aangebracht. Pack Tools 2.0 BV ging de uitdaging aan om handpalletwikkeling naar een professioneel niveau te tillen.

Het vastzetten van palletladingen wordt al heel lang gezien als ‘bijzaak’. Deze overtuiging beperkte de aankoop van verpakkingsmateriaal tot het kopen van de goedkoopste beschikbare verpakkingsfolie. Helaas is het feit dat glijdende of kantelende ladingen verantwoordelijk zijn voor de meeste verkeersincidenten met vrachtwagens, soms zelf met menselijke slachtoffers.

Bij Pack Tools 2.0 BV vinden ze de ladingzekering van essentieel belang. Het is daarom de gedeelde verantwoordelijkheid van iedereen die betrokken is bij het verpakkings- en transportproces om ervoor te zorgen dat de ladingzekering correct en in overeenstemming met het internationaal recht wordt uitgevoerd.

Meer informatie? Klik hier!
Hufterproof & gerecycled
Pack Tools 2.0 is bij het KATC gekomen met de vraag of zij met de studenten het beste materiaal kunnen vinden voor de wikkelunit (Wrap Applicator). Dit materiaal moet sterker (hufterproof) zijn. Daarnaast is de wens dat dit nieuwe materiaal gemaakt is van gerecycled materiaal. Pack Tools 2.0 leverde hiervoor zes verschillende materialen aan die bij vooronderzoek door henzelf als beste zes naar voren kwamen.
Verschillende studenten van de opleiding Proces Techniek niveau 3 & 4 zijn onder begeleiding van de vakspecialist en docent vervolgens gestart met het onderzoek. Met behulp van diverse metingen, analyses en testen leverden zij uiteindelijk een rapportage op met diverse conclusies, aanbevelingen en input voor een vervolgonderzoek.
In een Wrap Applicator wordt het verpakkingsmateriaal geplaatst, waarmee bijvoorbeeld een pallet snel ingepakt kan worden.
Spuitgietmachine
Om de zes verschillende materialen te testen, worden er met de spuitgietmachine teststaafjes gemaakt. Deze teststaafjes worden vervolgens weer getest op slagvastheid en treksterkte. Op de foto's hieronder zie je hoe deze teststaafjes er vervolgens uitzien.
Trektest
Een van de testen, is het testen op de treksterkte. Hiervoor wordt een speciale machine gebruikt. Diverse spanningen worden getest en wanneer het trekstaafje breekt, wordt dit genoteerd. Zo is uiteindelijk per materiaal te zien hoe deze is gebroken en op welke spanning. Elk materiaal wordt meerdere keren getest. Op de foto zie je een voorbeeld hoe dat eruit ziet. Op de video is te zien hoe de machine trekt tot het breekpunt van het materiaal.
Slagvastheid
Bij de slagvastheidstest wordt gemeten wat de kracht is die nodig is om een teststaafje met een bewegende pendulum te breken. Ook deze resultaten worden allemaal genoteerd. Dit laat namelijk goed zien welk materiaal het sterkst is en welke niet. Op de video is in slow motion de beweging te zien en op de foto het resultaat van de één van de materialen.
PrevNext