Book Creator

Voederwinning met Sorghum

by Tjitske Gijzen

Cover

Loading...
Practoraat Agrofood & Biobased
Loading...
Loading...
Voederwinning met Sorghum
Loading...
Wat biedt Sorghum ons?
Sorghum is een graansoort. Het kan goed tegen droogte, gebruikt minder water, is suikerrijk en smakelijk. Zou het een alternatief zijn voor mais? Oftewel, is het een alternatief voedergewas voor vee?

De teelt van Sorghum voor de voederwinning is voor de meeste veehouders nog nieuw. Wat heeft dit onbekende gewas te bieden als voedergewas als alternatief voor mais? 

Met die onderzoeksvraag van Maatschap van Walter de Milliano van Durmosil (veredelaar van de zaden van sorghum) en Richard Verschure van de Buffelgaard (buffelhouderij) gingen Curio-studenten veehouderij aan de slag. Vanuit verschillende disciplines bekeken zij de meerwaarde van Sorghum voor de veehouderij.

Voedingswaarde
Sorghum is een opkomende plant die vaak vergeleken wordt met mais. De studenten verdiepten zich voor het onderzoeksproject in

  • het verschil in voedingswaarde tussen mais en Sorghum,
  • het telen van Sorghum als voedergewas en alternatief voor mais,
  • het verschil van planten op zand- en kleigrond en
  • welk type grondbewerking het beste aansluit bij het telen van sorghum.

Bij een excursie naar de Buffelgaard leerden de studenten ook
meer over de eigenschappen van het gewas.

Kennis uit de praktijk
Daarnaast kregen de studenten Veehouderij een masterclass van Walter de Miliano van Durmosil over de teelt van Sorghum als mogelijk voedergewas voor het vee.

Na de masterclass hebben de studenten in de techniekles op de dinsdag hierna gezaaid. Gedurende het seizoen monitoren en sturen ze de teelt van Sorghum aan en wordt gekeken naar de toepassingsmogelijkheden voor de melkveehouderij.

Met Walter de Miliano als expert in een WhatsAppgroep krijgen de studenten de mogelijkheid om kennis vanuit de praktijk de school binnen te halen.
Verschillende rassen
Gedurende het groeiseizoen (van april tot oktober) hebben de studenten van de veehouderijopleiding negen verschillende rassen van sorghum onderzocht en geteeld. Het zaaien gebeurde zowel in de kas als op een proefveld.

Tijdens de groei monitorden de studenten wekelijks hun activiteiten in de kas en op het veld. Ze beschreven daarbij de ontwikkelingsstadia van de plant, de hoogte en het uiterlijk. Ook werd dagelijks de temperatuur en de hoeveelheid neerslag gemeten.
Behalve het verschil in de kiemkracht van de verschillende sorghum zaden, onderzochten de studenten ook de invloed van de bemesting hierop. Uiteindelijk gevolgd door de oogst van het gewas met hakselen en dorsen, en de analyse van de opbrengst.
Resultaten
De metingen van de verschillende rassen verwerkten de studenten in een rapportage en een eindpresentatie. Daarin onderbouwden ze hun conclusie hoe sorghum zou passen in de huidige melkveehouderij. Ze maakten hiervoor een teeltplan, rantsoen en een saldoberekening van sorghum met de kosten van de teelt en de opbrengsten. Walter de Miliano analyseerde met de studenten welke van de negen rassen daarbij het meest geschikt zou zijn voor de voederwinning.
PrevNext