Book Creator

Teelt sla op water

by Marit Israël

Cover

Loading...
PROJECT
Loading...
Teelt sla op water
Loading...
Loading...
Loading...
Practoraat Agrofood & Biobased
Loading...
Voordelen teelt op water
De teelt van gewassen op water is niet nieuw. De Kruidenaer teelt al diverse kruiden op water. Voor deze "andere" manier van telen hebben zij verschillende prijzen gewonnen, waaronder de BOV (Beste Ondernemers Visie)- trofee. Ook experimenteren studenten van Curio met de teelt op water in ledkarren.

Het telen op water heeft veel voordelen. Gewassen reiken met hun wortels niet in de grond, maar in water dat is verrijkt met voedingsstoffen. Dat scheelt onder meer in onkruid, het risico op schimmels én het product is zandvrij. Bovendien is de opbrengst per hectare vele malen groter dan traditionele teelt. 

Daarnaast kan je bij het telen van sla op water veel milieuvoordelen winnen. Zo hoef je bijvoorbeeld niet te spuiten, werk je met een gesloten systeem, is het waterverbruik laag en heb je nauwelijks gewasbeschermingsmiddelen nodig.

Door deze voordelen is het erg aantrekkelijk om deze unieke manier van telen uit te breiden bij diverse gewassen.

Onderzoeksvragen
Ondanks de voordelen van de teelt en de positieve ervaringen bij andere gewassen, mislukte een proef van De Kruidenaer met de teelt van sla op water tot nu toe. Bij herhaling van de teelt groeide de sla niet meer goed, wat de aanleiding was voor het onderzoek met studenten van Curio bij het practoraat Agrofood & Biobased.

Met studenten van Curio VGG (plantenteelt), Curio techniek (laboratorium onderwijs en procestechniek) en Curio de Steenspil (vmbo) wilde de Kruidenaer bekijken:

  • waar ligt het aan dat de sla niet goed groeit,
  • welke mogelijkheden zijn er om de groei te stimuleren en
  • hoe kun je voorkomen dat de groei stagneert.

Proefopstelling
De studenten van de opleiding Plantenteelt hebben in de kas op Curio locatie Frankenthalerstraat te Breda een proefopstelling gemaakt voor het telen van sla op water. Als uitbreiding van het onderzoek zijn er verschillende trays gebruikt, om te kijken hoe de groei van de slaplanten is op deze trays in vergelijking met de trays van de Kruidenaer.
Tray gebruikt door Kruidenaer
Trays gebruikt ter vergelijking met de tray van de Kruidenaer
De proefopstelling voor het telen van sla op water.
De diverse trays met de slaplantjes, geplaatst op drijvers in het water.
Welke ondergrond?
De studenten testten diverse ondergronden, ook wel drijvers genoemd. Daarvoor zijn er diverse bedrijven benaderd om te vragen welke drijvers zij gebruiken. Onderstaande drijvers zijn uitgeprobeerd om op een zo goed mogelijk advies voor de Kruidenaer uit te komen.
Ondergrond oasis
Ondergrond steenwol
Ondergrond kokos
PrevNext