Book Creator

ΜΑΘΑΙΝΩ ΓΙΑ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΟΡΓΑΝΑ

by Santura Spanou

Cover

Loading...
Μαθαίνω για τα ελληνικά παραδοσιακά όργανα!
Loading...
Τα ελληνικά παραδοσιακά μας όργανα τα χωρίζουμε και αυτά σε 3 κατηγορίες με κριτήριο το υλικό που χρησιμοποιείται για να παραχθεί ο ήχος ή από τον τρόπο που παίζονται! Επομένως έχουμε τα :
A. ΜΕΜΒΡΑΝΟΦΩΝΑ ( νταούλι, τουμπερλέκι ).
Β. ΑΕΡΟΦΩΝΑ ( φλογέρα, ζουρνάς κλαρίνο, γκάιντα ).
Γ. ΧΟΡΔΟΦΩΝΑ (μπουζούκι, βιολί, κανονάκι, σαντούρι, λαούτο, κρητική και ποντιακή λύρα ).
ΜΕΜΒΡΑΝΟΦΩΝΑ
Νταούλι
Το νταούλι ή τύμπανο ή ταμπούρλο φτιάχνεται από δέρμα γίδας, τράγου ή προβάτου. Παίζεται με δύο ξύλα, ένα στο κάθε χέρι , τα νταουλόξυλα ή νταουλόβεργες.
Τουμπερλέκι
Είναι ρυθμικό όργανο και συνήθως το συναντάμε στη Βόρεια Ελλάδα και στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. Παίζεται με τα δύο χέρια, μόνο του αλλά χρειάζεται τουλάχιστον ένα μελωδικό όργανο μαζί του.
ΑΕΡΟΦΩΝΑ
Φλογέρα
Φτιάχνεται κυρίως από καλάμι αλλά και από ξύλο , κόκκαλο και μετέπειτα από πλαστικό. Παίζεται κυρίως μόνη της από τους τσομπάνηδες όταν βόσκουν τα κοπάδια τους. Παίζεται όμως και μαζί με άλλα μουσικά όργανα σε γλέντια και σε πανηγύρια!
Ακούστε εδώ το παράπονο της φλογέρας!
Ζουρνάς
Ζουρνάς ή καραμούζα ή πίπιζα! Ακούγεται στα τραγούδια σχεδόν όλης της Ελλάδας. Επειδή έχει οξύ και διαπεραστικό ήχο είναι όργανο για ανοιχτό χώρο γι΄αυτό το συναντάμε σε πανηγύρια ή γλέντια στην πλατεία του χωριού!
Γκάιντα
Την γκάιντα τη συναντούμε κυρίως στη Μακεδονία και στη Θράκη! Ενώ στα νησιά έχει διαφορετική ονομασία και τη λέμε τσαμπούνα! Μήπως σας θυμίζει το πιο δημοφιλές όργανο της Σκωτίας..?? Για την κατασκευή της χρησιμοποιούν δέρμα κατσίκας και διάφορα ξύλα!
Κλαρίνο
Το κλαρίνο είναι κατεξοχήν μελωδικό όργανο που χαρακτηρίζει τα δημοτικά μας τραγούδια στην ηπειρωτική μας Ελλάδα εδώ και 150 χρόνια! Μαζί με το βιολί , το λαούτο και το σαντούρι ταιριάζουν πολύ όταν παίζουν μαζί σε μια ορχήστρα!
PrevNext