Book Creator

Historiebevidsthed og historiebrug

by m8IiuokRsa ql5715XJ0L

Cover

Comic Panel 1
Loading...
Historiebevidsthed og historiebrug
Loading...
Metode og fremgangsmåde
Loading...
Stefanie Bruun
3029701
UC Syd
Loading...
Didaktiske overvejelser
Der var mange didaktiske overvejelser omkring dette forløb. Jeg overvejede fremgangsmåden, hvordan forløbet skulle stilladseres, hvilke konstellationer, eleverne skulle arbejde i (gruppearbejde eller individuelt), og hvordan undervisningen skulle tilrettelægges. Hermed følger en kort gennemgang af, hvordan forløbet blev opbygget og udført.
Cooperative Learning
1. lektion: Forviden. Den først lektion blev brugt på at afdække elevernes læringsforudsætninger i forhold til emnet. De fik et godt oplæg og muligheden for at svare på spørgsmålet "hvad er imperialisme?" ud fra den viden, de allerede havde. Derefter blev de sat sammen i grupper og skulle finde viden om imperialisme ved at bruge nettet, bøger, etc.
Eleverne blev inddelt i grupper efter Cooperative Learning-strukturen og var i de samme grupper gennem hele undersøgelsen.
Vidensindsamling
2. + 3. lektion: Vi startede med først at samle op på, hvad de havde fundet ud af omkring imperialisme. De havde samlet en masse viden og alle grupper deltog i diskussionen. Det var meget bevidst, at alle grupper skulle sige noget og det blev tydeliggjort på forhånd, at alle ville blive spurgt.

Eleverne var gode til selv at trække tråde til forskellige steder i historien. Uopfordret begyndte de at tale om både Romerriget og Ukraine/Rusland. Jeg havde haft mine overvejelser omkring, hvorvidt jeg ville bringe det forhold på banen eller ej, men da den først var åbnet, blev det til en rigtig spændende diskussion, hvor imperialisme pludselig blev til et meget relevant begreb.

De skulle også forholde sig til Englands rolle i verdenshistorien som en imperialistisk stormagt og især deres forhold til Indien.

4. + 5. lektion: Vi talte om forskellige kilder og hvide menneskers syn på folkene i de koloniserede lande, racisme og hvordan opfattelsen af racisme har ændret sig fra dengang til nu. Eleverne kom ud i grupper og skulle svare på arbejdsspørgsmål til tekster af henholdsvis Kipling og Blunt.
Produktfremstilling
6. + 7. lektion: Eleverne skulle nu i gang med produktionen af deres foldebøger. I grupperne arbejdede de ud fra arbejdsspørgsmål og det stak af i lidt forskellige retninger. De var meget engagerede i både emnet og produktfremstillingen og jeg gav dem lidt løse tøjler, netop fordi jeg gerne ville vise, at jeg værdsatte deres engagement. Jeg oplever generelt, at når de får lidt vide rammer og får lov til at dykke ned i delemner, der virkelig interesserer dem, så får de også mere ud af det og deres engagement er højere.

8. + 9. lektion: Her fik de en time til at lave foldebøgerne færdige og derefter skulle de fremlægge. Vi brugte resten af timen på nogle virkelig gode fremlæggelser og feedback på undervisningen.

Feedback: Den feedback, som eleverne gav, var, at undervisningen generelt havde været spændende og at de netop synes, at det var skønt at have så meget medbestemmelse. Vi talte om, at når de i højere grad selv havde ansvaret, så var de også mere motiverede for at arbejde med emnet og gå i dybden med det.
Refleksioner
Det var min oplevelse, at eleverne i deres fremlæggelser var gode til at reflektere over, hvordan imperialismen som periode har været med til at forme den verden, vi kender i dag. Der blev både talt om Australien, USA og Sydafrika og om de indfødtes rettigheder og hvordan europæiske nationers fremfærd har været med til at forme og skævvride fordelingen af rettigheder.

You've reached the end of the book

Read again

Made with Book Creator

PrevNext