Book Creator

Educație financiară - aplicații istorie clasa a 4-a

by Alexandra Bontas

Cover

Loading...
Loading...
Educație financiară -
Loading...
aplicații pentru istorie pentru clasa a IV-a
Loading...
Loading...
Loading...
Loading...
Loading...
Loading...
Comic Panel 1
Salut!
Am creat această lecție pentru micii exploratori ai pieței financiare. Educația financiară ne influențează fiecare clipă a vieții noastre.

Haideți să vedem cum!
Pensii private
Încă din momentul apariției conceptului de salariat, societatea a fost interesată să identifice și să perfecționeze în mod continuu diferite forme de protecție socială. Această realitate a fost determinată de faptul că orice persoană are nevoie de un anumit standard de viață care să-i asigure traiul de zi cu zi.

Dacă resursele financiare necesare pentru supraviețuire erau ușor de obținut în perioada tinereții, când respectiva persoană putea să lucreze și era plătită pentru munca pe care o depunea, s-a pus problema identificării unei soluții optime care să-i asigure acelei persoane o anumită sumă de bani și la bătrânețe sau într-o perioadă în care ea se află în incapacitate de muncă.

Sistemul de pensii este o parte componentă a sistemului de securitate socială care are drept obiectiv compensarea prin beneficii a unor riscuri (longevitatea, incapacitatea temporară sau permanentă de muncă etc.). Acest sistem se bazează pe colectarea de fonduri de la cei asigurați (salariați) în sistemul contributoriu și distribuirea beneficiilor (pensii) către cei care se află în situațiile menționate (pensionari).

Sistemele de pensii din întreaga lume au diferite standarde de dezvoltare sau mecanisme de funcționare, în funcție de specificitatea politică, sistemul de guvernare și situația economică și socială a fiecărui stat. Cu toate acestea, statele lumii se confruntă în prezent cu dificultăţi care tind a se agrava în anii următori. Factorii principali care au condus la această situaţie generalizată la nivel internațional au condus la conștientizarea necesității reformării sistemelor de pensii. Dintre acești factori, cei mai importanți sunt: îmbătrânirea populației, inexistența adecvării sistemelor actuale de pensii la realitățile economico-sociale actuale, scăderea participării persoanelor în vârstă pe piaţa muncii, globalizarea.

Este importantă economisirea pe termen lung pentru asigurarea unor venituri de înlocuire (pensie) a salariului, la vârsta în care o persoană nu mai poate munci (iese din viața activă). Componenta de investire este de natură a acoperi cel puțin scăderea valorii banilor economisiți. Cu cât mai lungă este perioada de economisire pe termen lung, cu atât mai rentabilă este investiția și mai mare suma ce va reveni la pensie. 
Comic Panel 1
Nevoia este constituită din acele elemente necesare supraviețuirii. Ai nevoie de mâncare, îmbrăcăminte, încălțăminte (de bază), locuință, apă de băut și, câteodată, medicamente.
Pensii private
Economiile sunt o sumă de bani pusă deoparte ca urmare a amânării unui consum (a unei cheltuieli) – amâni consumul de acum pentru a putea avea în viitor un consum mai mare.

Investițiile sunt activități care au ca scop folosirea unei sume de bani în vederea obținerii în viitor de profit – renunți la consumul imediat în favoarea unui consum viitor posibil dar negarantat.
Comic Panel 1
Comic Panel 1
Comic Panel 1
Conform statisticilor, Franța are cea mai mare populație de pensionari tineri.
Știai că?
Conform studiilor, 1 din 3 oameni născuți astăzi vor ajunge la vârsta de 100 de ani? 
Comic Panel 1
Comic Panel 1
Comic Panel 1
În medie, femeile trăiesc cu 3 ani mai mult decât bărbații, așadar pensia lor trebuie să fie plătită mai mulți ani.
Augustus Caesar a fost cel mai bogat om din istorie? Nepot și protejat al lui Julius Caesar, Împăratul Augustus a avut o avere estimată pe care dacă o transformăm în banii actuali ar înseman peste 46 trilioane de dolari. 
PrevNext