Book Creator

Educație financiară - aplicații matematică clasa a 4-a

by Alexandra Bontas

Cover

Loading...
Loading...
Loading...
Piața financiară nebancară - aplicații în matematica pentru clasa a IV-a
Am creat această lecție pentru micii exploratori ai pieței financiare. Educația financiară ne influențează fiecare clipă a vieții noastre.

HAIDEȚI SĂ VEDEM CUM!
Cuprins
Ești pe cale să începi o frumoasă călătorie în lumea pieței financiare.

Asigurări
Activitatea 1: Socoteli financiare
Activitatea 2: Știai că?
Asigurare vs garanție
Activitatea 3: Rezolvă problema
Activitatea 4: Știai că?
Activitatea 5: Ascultă povestea
Activitatea 6: Probleme matematice și financiare
Activitatea 7: Știai că?
Activitatea 8: Rezolvă puzzle-ul
Activitatea 9: Temă
Asigurări
Fiecare persoană are un buget disponibil.
* Veniturile sunt constituite din banii pe care îi avem și îi câștigăm lunar.
* Cheltuielile sunt generate de nevoile fiecăruia de hrană, îmbrăcăminte, educație, tehnologie etc.
Un buget personal calculează diferența dintre venituri și cheltuieli și este important să păstrăm cheltuielile mai mici decât veniturile. Există anumite produse financiare, așa cum sunt asigurările, al căror scop este de a te feri de anumite cheltuieli probabile viitoare care pot apărea în cazul producerii unui risc. 
Cuvântul „buget” vine de la un vechi cuvânt din limba franceză „bougette” – geantă mică. Această geantă mică de piele se folosea pentru transportul banilor (celebrele pungi cu bani).
Thought Bubble
Asigurări
O altă formă de protecție a bugetului personal, pe termen lung, este asigurarea. Asigurarea este contractul (înțelegerea scrisă) dintre o societate de asigurare și un asigurat, prin care societatea de asigurare preia riscul (financiar) al asiguratului în cazul producerii unui eveniment (risc asigurat), contra unei sume de bani (primă de asigurare) care este mult mai mică decât suma asigurată. Deoarece riscul este imprevizibil și poate apărea oricând (incendiu, inundație, cutremur, accident, furt etc.), el se definește ca fiind probabilitatea producerii unui eveniment neprevăzut care are ca efect posibilitatea unei pierderi financiare.
În cazul în care riscul asigurat se produce (foc, furt, inundație, deteriorare, stricare, îmbolnăvire etc.), asiguratul se va vedea pus în fața unor cheltuieli neprevăzute. Dacă asigurarea sa se referă la riscul produs, societatea de asigurare va acoperi aceste cheltuieli (suma asigurată). 
Asigurări
Asigurările au fost fondate și funcționează în baza existenței și conștientizării riscului. Riscul în asigurări reprezintă probabilitatea producerii unui eveniment nefavorabil, iar în termeni de asigurare riscul este posibilitatea apariției unei pierderi financiare sau a unor cheltuieli neprevăzute generate de producerea unui eveniment care produce daune.
Riscul reprezintă:
- Probabilitatea producerii unui eveniment neprevăzut.
- Posibilitatea unei pierderi financiare.
- Incertitudinea unui rezultat.
PrevNext