Book Creator

ALFABETIZAREA DIGITALĂ

by Lavinia Lăcătuș

Cover

Loading...
Alfabetizarea digitală
Thought Bubble
Loading...
Loading...
Alfabetizarea digitală este definită că „aptitudinile, cunoștințele și înțelegerea necesare pentru a utiliza noi tehnologii și mass-media pentru a crea și a distribui sensul“. Este un adevărat limbaj al secolului XXI.
Deși există momente când se poate argumenta că blogging-ul ar trebui să fie un spațiu privat sau păstrat într-o „grădină cu pereți“ de clasă, blogging-ul ar trebui să fie, de asemenea, „acolo“ pentru ca o audiență la nivel mondial să aibă acces. Acest lucru a fost scris pentru un cadru educațional, dar este la fel de valabil și pentru toți cei care doresc să supraviețuiască și să exceleze în secolul XXI.
De alfabetizare digitală rezultă din juxtapunerea „  alfabetizare “ și „  digitale  “. Este definit în două etape. Alfabetizarea, este definită de OECD ca „abilitatea de a înțelege și de a folosi informații scrise în viața de zi cu zi, acasă, la locul de muncă și în comunitate pentru a atinge obiective personale și sociale. Extindeți cunoștințele și capacitățile”. Termenul „digital” este un termen polisemic. Acoperă mai multe concepte: computere, tehnologie, informații, imagini și comunicare. Alfabetizarea digitală este evaluată ca fiind capacitatea unei persoane de a participa la o societate care utilizează tehnologiile de comunicații digitale în toate domeniile sale de activitate.
Alfabetizarea digitală poate începe şi din clasele mai mici, gimnaziale şi chiar primare, dar doar ca disciplină opţională în curriculum la decizia şcolii unde un rol determinant îl are dotarea materială şi profesională a şcolii respective: laborator de informatică şi profesor în specialitate. Este foarte adevărat că în momentul de faţă, puţine „şcoli generale” (doar din mediul rural izolat) nu au în dotare un laborator de informatică, ceea ce înseamnă că marea majoritate a elevilor beneficiază de aceste dotări cel puţin din ciclul gimnazial.
În mod informal familia are un rol important în stabilirea momentului când un copil are acces la calculator. Cum în societatea modernă calculatorul personal este din ce în ce mai prezent în casele noastre, este şi de la sine înţeles că şi copilul poate avea acces la acesta de la o vârstă foarte fragedă. De multe ori primele priceperi de mânuire a mausului le acumulează copilul înainte de a învăţa să scrie şi să citească sau să socotească.
Thought Bubble
Ministerul Educaţiei a lansat vineri Strategia de Digitalizare a Educaţiei în România 2021 – 2027, care îşi propune, între altele alfabetizarea digitală a cel puţin 90% din populaţia ţării şi dotarea tuturor şcolilor din ţară cu infrastructură şi resurse tehnologice.
Documentul prevede începerea alfabetizării digitale a copiilor încă din grădiniță, ceea ce ar permite în câțiva ani ca examenele naționale pentru clasele a II-a, a IV-a și a VI-a sau testările PISA să folosească tehnologia.
Strategia mai prevede infrastructura necesară digitalizării și conexiune la internet în toate școlile, formarea profesorilor, cursuri de formare pentru părinți, curriculum școlar pentru meserii emergente.

You've reached the end of the book

Read again

Made with Book Creator

PrevNext