Book Creator

STEAM with fairy tales

by Maria Mostaki

Cover

Loading...
Loading...
Loading...
5o Nηπιαγωγείο Νέων Μουδανιών
Loading...
Νηπιαγωγός Μοστάκη Μαρία
Loading...
Τμήμα 1ο
2022-2023
Τα παιδιά από την πρώτη παιδική τους ηλικία έρχονται σε επαφή, άλλα περισσότερο κι άλλα λιγότερο με τα παραμύθια.
Τα κλασικά παραμύθια περνούν από γενιά σε γενιά πολλές φορές και με προφορική αφήγηση από τους γονείς και τις γιαγιάδες στα παιδιά, παραμύθια που είναι οικεία στα περισσότερα. Πολλά από αυτά τα παραμύθια γίνονται αγαπημένα τους.
Εμείς στο Νηπιαγωγείο κυρίως επεξεργαζόμαστε σύγχρονα παραμύθια και με αυτά εμπλουτίζουμε την δανειστική μας βιβλιοθήκη.
Τα τελευταία χρόνια διαπιστώνουμε πως τα παιδιά όλο και λιγότερο γνωρίζουν τα κλασικά παραμύθια.
Ο γνωστός αναπτυξιακός ψυχολόγος Jean Piaget (1964), υποστηρίζει πως η παιδαγωγική αξία του παραμυθιού συμβάλει στην νοητική ανάπτυξη του παιδιού. Και πως άλλωστε να μην το κάνει; Μέσα από το παραμύθι, το παιδί επιτυγχάνει την καλύτερη γνώση του εαυτού του ενώ παράλληλα αναπτύσσει την προσωπικότητά του, την συναισθηματική του νοημοσύνη και την ανάπτυξη της ανθρώπινης ηθικής.
Πρέπει πάντα να έχουμε στο πίσω μέρος του μυαλού μας πως το παραμύθι είναι ένα ολοκληρωμένο αφήγημα με αρχή, μέση και τέλος. Τα ωφέλει αυτής της ιδιότητας του πολλά. Έτσι λοιπόν, σε παιδιά που έρχονται σε συχνή επαφή με τα παραμύθια, συναντάμε τα εξής:
Γίνεται η πρώτη επαφή με τον γραπτό λόγο
Μαθαίνουν να ακούν
Μαθαίνουν την διαδοχή των γεγονότων
Βελτιώνουν τον προφορικό τους λόγο
Μαθαίνουν να περιγράφουν
Αναπτύσσουν την φαντασία τους και την δημιουργικότητά τους
Καλλιεργούν την κριτική τους σκέψη
Εμπλουτίζουν το λεξιλόγιό τους
Βελτιώνουν τον γραπτό τους λόγο.
Πέρα όμως από τις παραπάνω δεξιότητες που αναπτύσσονται , το παιδί σιγά - σιγά ανακαλύπτει τον κόσμο γύρω του. Μέσα από το παραμύθι, το παιδί αντιλαμβάνεται πως τα πράγματα μπορούν να δυσκολέψουν και πως οι άνθρωποι δεν ενδιαφέρονται πάντα για το καλό μας. Ωστόσο, στο τέλος, επειδή «Ζήσαν αυτοί καλά και εμείς καλύτερα!», οι ήρωες της ιστορίας δικαιώνονται επειδή βασικά χαρακτηριστικά τους είναι η ευγένεια, η θετική σκέψη, η ενσυναίσθηση και είναι αληθινοί.
Επιλέξαμε την διδακτική αξιοποίησή τους εντάσσοντάς τα στο συνεργατικό ευρωπαικό έργο μας STEAM with fairy tales
S.T.E.A.M. είναι μια εκπαιδευτική προσέγγιση που στόχος της είναι μέσα από ένα περιβάλλον έρευνας, οι μαθητές να κατανοήσουν το σύμπαν και τον τρόπο αλληλεπίδρασης του ανθρώπου με αυτό. Προκύπτει από τα αρχικά των Φυσικών Επιστημών (Science), της Τεχνολογίας (Technology), της Μηχανικής (Engineering) και των Μαθηματικών (Μaths). Συχνά το αρτικόλεξο συναντάται ως S.T.E.A.M., καθώς περιλαμβάνεται και η Τέχνη (Art).
Σκοπός του S.T.E.A.M. είναι η αλλαγή από την παραδοσιακή δασκαλοκεντρική διδασκαλία, στη διδασκαλία όπου θα πρωταγωνιστεί η επίλυση αυθεντικών προβλημάτων, η ενίσχυση της δημιουργικότητας, της κριτικής σκέψης, της συνεργασίας, η διερευνητική αλλά και η ανακαλυπτική μάθηση, καλλιεργώντας την Υπολογιστική Σκέψη (Computational Thinking) για την εξεύρεση λύσεων.
Οι μαθητές, χρησιμοποιώντας απλά και συχνά ανακυκλώσιμα υλικά, δημιουργούν απλές αρχιτεκτονικές δομές και μηχανικά συστήματα, αποκτούν μια διαισθητική αντίληψη για τα φυσικά φαινόμενα και τους νόμους της φύσης, την κίνηση, τη δύναμη, την ισορροπία, τον ήχο. Ανακαλύπτουν μέσα από απλές δραστηριότητες και πειράματα τις αρχές των Μαθηματικών, της Φυσικής, της Χημείας, της Βιολογίας, της Μηχανικής. Φυσικά, κάθε μαθητής προσεγγίζει με το δικό του τρόπο αυτούς τους τομείς και προσθέτει τη δική του σφραγίδα σε κάθε κατασκευή που υλοποιεί.
Περιγραφή έργου

Το 5οΝηπιαγωγείο Νέων Μουδανιών συμμετέχει κατά το σχολικό έτος 2022-2023 στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα eTwinning με ένα πολύ ενδιαφέρον συνεργατικό έργο , με τον τίτλο«STEAM with fairy tales».
Πρόκειται για ένα έργο στο οποίο το σχολείο μας συνεργάζεται με 18
σχολεία από την Κροατία, τη Λιθουανία, την Πολωνία, τη Λετονία, την Ιταλία, την Τουρκία, τη Βουλγαρία την Ελλάδα και τη Σερβία.
Μέσααπό το έργο αυτό οι μικροί μαθητές προσεγγίζουν τον μαγικό κόσμο των παραμυθιών με τη μέθοδο STEAM.
Στόχος του έργου είναι η ανάπτυξη και η καλλιέργεια της δημιουργικότητας και της κριτικής σκέψης των μαθητών μέσα από την ανάλυση των παραμυθιών. Επιπλέον οι μαθητές μέσα από τις πλούσιες
δραστηριότητες του έργου που υλοποιούν κάθε μήνα ήδίμηνο,ενισχύσουν το λεξιλόγιό τους, μαθαίνουν να εκφράζουν τις σκέψεις και τις ιδέες τους μέσα από διάφορες μορφές τέχνης όπως η υποκριτική, η ζωγραφική, οι δημιουργικές κατασκευές και με τη βοήθεια των επιστημονικών
μεθόδων διδασκαλίας και διευρύνουν τις μαθηματικές τους ικανότητες. Τέλος οι μαθητές μαθαίνουν πώς να χρησιμοποιούν κάποια ψηφιακά εργαλεία (ICT tools) με ασφάλεια και αποτελεσματικότητα.
Στο eΤwinning έργο συντονίζει η Νηπιαγωγός Μοστάκη Μαρία συμμετέχουν όλοι οι μαθητές/μαθήτριες του 1ου τμήματος του Νηπιαγωγείου μας.

Το σχολείο μας στον χάρτη!
PrevNext