Book Creator

Administrarea Basarabiei in sec 19.

by Sava_ e_ok

Cover

Loading...
Loading...
Loading...
Loading...
Administrarea Basarabiei și a teritoriilor din stînga Nistrului.
Loading...
In sec. XIX
Loading...
Loading...
Autonomia in Basarabia
În perioada 1820-1830, a existat o mișcare națională puternică în Basarabia, care a cerut autonomie și drepturi egale pentru moldoveni și români. Această mișcare a fost în mare parte înăbușită de autoritățile rusești, care au considerat-o o amenințare la adresa controlului lor asupra regiunii.
Scarlat Sturdza 1812-1813
Provine dintr-o familie de boieri.
Rounded Rectangle
A fost primul guvernator civil al basarabiei.
Rounded Rectangle
Scarlat Sturdza (născut în 1833, decedat în 1915) a fost un om politic și diplomat român, care a activat în perioada modernizării și dezvoltării României în secolul al XIX-lea.
S-a opus față de intențiile de rusificare a administrației.
Rounded Rectangle
Colonizarea Basarabiei și a teritoriilor din stînga Nistrului.
Primele colonii de nemti au fost in zona Bugeacului.
Rounded Rectangle
In anii 30 sau stabilit colonistii din guberniile rusești.
Rounded Rectangle
Au fost înființate circa 100 localitați ale țaranilor ruși.
Rounded Rectangle
Colonizarea Basarabiei a început în secolul al XVIII-lea, când Imperiul Rus a anexat regiunea. În această perioadă, au fost colonizați în special ruși și ucraineni, care au primit pământuri și privilegii speciale din partea autorităților ruse. În secolul al XIX-lea, colonizarea a continuat, iar evreii au devenit și ei o prezență importantă în Basarabia.
În concluzie, colonizarea Basarabiei în secolul al XIX-lea a fost o politică imperială rusă menită să submineze prezența românească în regiune și să consolideze controlul imperial. Această politică a avut efecte negative asupra populației românești din Basarabia și a contribuit la tensiunile interne și internaționale din regiune.
Populația Basarabiei in sec.19
În 1812, când Basarabia a fost anexată de Imperiul Rus, aproximativ jumătate din populație era de etnie moldovenească, iar restul era format din ucraineni, evrei și alte grupuri etnice mai mici. În următorii ani, numărul de coloniști germani și bulgari a crescut și ei au devenit o minoritate semnificativă în regiune.
Concluzie.
În 1812, Basarabia a fost anexată de Imperiul Rus, care a administrat teritoriul timp de aproape un secol. În această perioadă, Basarabia a fost considerată o regiune importantă pentru Rusia din punct de vedere economic și militar, fiind un nod de transport crucial între Europa și Orientul Mijlociu.
PrevNext