Book Creator

Ivan Goran Kovačić, Mrak na svijetlim stazama

by Marija Hublin

Cover

Loading...
Klara Šimpović, 8. b
Loading...
Radijska emisija "Važno je zvati se Goran"
autor i izvođač glazbe: Karlo Čavlović Hirš
novinarke: Neva Magić Jany, Kaja Zavrtnik, Iva Farkaš, Mila Aralica, Vita Bajsić, Zlatka Bartol Golubić
montaža: Zlatka Bartol Golubić
Tena Valjak, 8. b
Anabela Mlinarić, 8. b
Kako je nestao mrak?
stvaralačko prepričavanje prema noveli Mrak na svijetlim stazama

Kako se mogla nastaviti i završiti priča o Jačici i Franini?
Učenici su poželjeli ispraviti nepravdu...
I sami osmislili naslovnice i postere novele.
Više ništa nije ostalo isto

Nakon toga dana više ništa nije ostalo isto. Golube više nije bilo. Jačica je ostao sam, razmišljajući kako više nikada neće vidjeti svoju kravicu. O tome što mora ta stara, bespomoćna kravica sada proživljavati. Duboko u mislima, našao se u njihovim starim uspomenama, o trenutcima kada je postojalo samo njih dvoje.
Franina se promijenio. Nekada grub, bezosjećajan muškarac po prvoga je puta osjetio suosjećanje prema drugom živom biću. Moglo se vidjeti da ga je ova nepravda koja je snašla Jačicu navela na razmišljanje o načinu kako je dosada živio svoj život. Shvatio je da ne može vječno potiskivati svoju drugu, osjećajnu stranu, znao je da će jednoga dana izaći na površinu.
Prošli su sati, dani, tjedni… Jačica je i dalje bio slomljen, no bio je svjestan toga da će jednom morati nastaviti živjeti. No, ovoga puta nije bio sam. Franina je postao druga osoba, gruba vanjština, namrgođenost, svakidašnja loša volja i strogoća u njegovu glasu su nestali. Ponekad bi čak i osmijeh mogao biti viđen na njegovu licu. Seljani, odnosno susjedi Franine i Jačice,
koji nisu navikli na ovakvu povezanost između dvojice, bili su, pomalo, prestrašeni. Nisu bili svjesni dosadašnjih događaja te im nisu bili jasni takvi prijateljski odnosi.
PrevNext