Book Creator

Полски билки и лечебни растения

by НЧ "Съзнание-1927" с.Долни Вадин

Pages 2 and 3 of 48

Полски билки и лечебни растения
НЧ "Съзнание-1927" с. Долни Вадин
Loading...
Еньовски албум
Loading...
Трябва да наберат 77 билки и половина.77 лекуват 77 болести, колкото са те според фолклора, само за нелечимата болест има половин билка. Коя е тя обаче не се знае и може да я намерим само като затворим очи и откъснем наслуки. 
Loading...
Loading...
Книга първа
Loading...
Полски билки и лечебни растения
Loading...
"За всяка болка има билка"
Loading...
Кои билки и полски лечебни растения може да откриете най-често по поляни, баири и слогове в с.Долни Вадин?
Азбучник
А - акация бяла
Б - бабини зъби; безсмъртниче; бъз; бъзак
В - великденче
Г - гингер; глухарче; горицвет
Д - детелина бяла
Ж - жълт кантарион
З - змийско мляко; змиярник
К - кокиче блатно; коприва; коприва мъртва; кукуряк
Л - лайка; лютиче
М - мащерка; мента дива; метличина
О - овчарска торбичка
П - пелин; петльови гащи
Р - равнец бял; репей
С - синя жлъчка; слънчоглед
Т - татул; теменуга горска; тученица
Ш - шипка
1.Бяла акация, Бял салкъм
Използваема част на бяла акацияУпотребяват се цветовете, листата и кората на растението.
Лечебни свойства и приложение на бяла акация
кръвоспиращо;понижаващо киселинността в стомаха;понижава температурата; отхрачващо; апетитовъзбуждащо;успокояващо; 
стимулиращо стомашната секреция;понижава кръвното налягане;очистително на дебелите черва.
Състояния и заболявания, при които акацията намира приложение
невралгии;високо кръвно налягане;бронхити;повишена киселинност на стомашния сок;
гастрит;кръвоизливи в стомаха.трахеобронхит;оригване;жлъчнокаменна болест.
Акациев мед
Като медоносно растение, от белия салкъм пчелите произвеждат познатия на всички ни акациев мед - със светъл цвят и приятен аромат. Изключително полезен продукт, който се използва при храносмилателни и дихателни заболявания. Облекчава болестните състояния и укрепва организма.
Внимание!
Употребата на листата и кората на бялата акация изискава сериозно внимание, тъй като са отровни. Използването им трябва да се контролира от лекар. Цветовете на растението се смятат за безопасни за консумация, но при голям прием от тях се наблюдават гадене, повръщане, главоболие.

Билката не трябва да се употребява при наличие на възпалени бъбреци.
1.Бабини зъби(Tribulus terrestris)
Традиционната китайска медицина и до ден днешен използва билката за лечение и на едема, сексуални дисфункции, ревматизъм, импотентност и преждевременна еякулация. Индийската аюрведична практика използва Бабините зъби като тоник известен със санскритското име "гокшура/сарата". А в традиционната индийска медицинска практика – бабините зъби са познати под името Унани и се използват като афродизиак.
Бабините зъби се смятат от съвременната медицина за една от билките, подпомагащи сексуалната потентност на
мъжете. В средата на 70- те години на миналия век български учени установяват силната мощ, която оказва Бабините зъби Tribulus terrestris върху либидото на мъжете. От тогава са извършени редица научни изследвания по цял свят, които потвърждават установените от българските учени свойства на билката.
Билката Бабини зъби- приложение:
Билката се прилага и при лечение на заболявания на сърдечно-съдовата система (намаляване на холестероловите плаки, пречистване на кръвта - при хемороиди, циреи др.), лечение на бъбреците /поради диуретичните си свойства/, повишава киселинността на стомашния сок и др.
2.Безсмъртниче обикновено (Xeranthemum annuum)
 
То е едногодишно тревисто растение, широко разпространено по горските поляни и посевите, често като плевел. Името произлиза от факта, че дълго време след откъсване външните венечни листчета запазват формата и цвета си, затова се използва за сухи букети. Външните обвивни листчета са заострени и без власински. Вътрешните обвивни листчета на кошничката линейно-елиптични, венчевидни, разперени встрани, розови, виолетови до червени.

Използва се за лечениена стомашно-чревни заболявания, жлъчни и чернодробни болести, газове в червата, лош дъх, кожни заболявания. Използва се като екологичен продукт за третиране на земеделските култури при акари, кафяво гниене, оидиум по гроздето.
3.Бъз черен (Sambucus nigra )
Черният бъз е широколистен храст или малко дърво, което достига до 6-8 м височина. Листата му са дълги между 10 и 20 см, а плодчетата са малки, кръгли и тъмновиолетови на цвят. В България се среща из цялата страна.
Цъфти през май – юни.Различава се от бъзака по това, че плодната му китка виси надолу.
Свирчовината е изключително богата на желязо, фосфор, витамин А и витамин C.  
В плодовете на растението се съдържат още флавоноиди и рутин, които действат благотворно на целия организъм. Сред полезните компоненти в химичния му състав влизат и гликозиди, танини, калций, желязо и витамин B6.

Черният бъз е богат източник на антоцианини, които могат да помогнат при сърдечносъдови, инфекциозни и дегенеративни болести.

В народната медицина билката от векове се използва при лечението на простудни заболявания, грипове и синузит. Има доказано антивирусно действие и се използва за подсилване на имунната система и защитните сили на организма към различни типове вируси.Тя проявява отличен детоксикиращ ефект, поради което може да се използва при кожни проблеми като акне и обриви.

Цветовете се използват за предизвикване на изпотяване, при трудно уриниране и като адстрингентно средство (стягащо тъканите).

Употребяемите части на вида са както цветовете и плодовете, така и листата. Листата се събират в периода между юни и юли, плодовете – в края на август, а цветовете в началото на пролетта.
PrevNext