Book Creator

Τα αξιοθέατα της Πόλης μου-Πάτρα.

by Γεωργία Παγανια

Cover

Loading...
Loading...
Κόκκινη κλωστή δεμένη,δεξιότητες γυρεύει..
Δως της κλώτσο να γυρίσει
Αξιοθέατα να δείξει!!!!

ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΜΟΥ:

ΠΑΤΡΑ -ΑΧΑΙΑΣ


Συγγραφείς και φωτογράφοι: Οι μαθητές του

15ου Νηπιαγωγείου Πατρών.

eTwinning 2021-22





Loading...
Θα ήταν εύκολο για μας να βρούμε έτοιμο υλικό από τα αξιοθέατα της πόλης μας στο google αλλά κρίναμε πως θα είναι πιο δημιουργικό για τα παιδιά και πιο ενδιαφέρον να μας φέρουν ή να μας στείλουν ηλεκτρονικά τα ίδια φωτογραφίες που ήδη μπορεί να έχουν ή που μπορεί να βγάλουν στην καθημερινή τους βόλτα και να μας τις περιγράψουν.


Έτσι δημιουργήσαμε με την βοήθεια των γονέων κάτι δικό μας και πρωτότυπο για την ταυτότητα της πόλης μας.

Απολαύστε τις ομορφιές της Πάτρας.......
Άγιος Ανδρέας: Ο προστάτης της Πάτρας!!!
Στις 30 Νοεμβρίου τιμάται από την πόλη μας ο Άγιος Ανδρέας.
Ψαράς στο επάγγελμα ήταν από τη Βηθσαϊδά της Γαλιλαίας. Ο Ανδρέας (μαζί με τον Ιωάννη τον ευαγγελιστή) υπήρξαν στην αρχή μαθητές του Ιωάννου του Προδρόμου. Κάποια μέρα μάλιστα, που βρισκόντουσαν στις όχθες του Ιορδάνη κι ο Πρόδρομος τους έδειξε τον Ιησού και τους είπε «ιδέ ο αμνός του Θεού ο αίρων την αμαρτίαν του κόσμου». Οι δύο απλοϊκοί εκείνοι ψαράδες συγκινήθηκαν τόσο πολύ, που χωρίς κανένα δισταγμό κι επιφύλαξη ακολούθησαν τον Ιησού.
Κατόπιν ο Απόστολος Ανδρέας μετέβη μέσω της Θεσσαλίας στην Αχαΐα, όπου ίδρυσε εκκλησία και κατόρθωσε να προσηλυτίσει στον Χριστιανισμό τη Μαξιμίλλα, σύζυγο του ανθύπατου Αιγεάτη, την οποία θεράπευσε από μία ανίατη ασθένεια. Ο Ρωμαίος αξιωματούχος εξοργίστηκε και διέταξε στην σταύρωση του Απόστολου Ανδρέα σε σταυρό σχήματος Χ, που ονομάστηκε από τότε «Σταυρός του Αγίου Ανδρέα».
Απολυτίκιο
Ως των Αποστόλων Πρωτόκλητος
και του κορυφαίου αυτάδελφος
τον Δεσπότην των όλων, Ανδρέα,
ικέτευε, ειρήνην, τη οικουμένη δωρήσασθαι
και ταις ψυχαίς ημών το μέγα έλεος.
Το ήξερες ότι…
Ο Νοέμβριος ονομάζεται και Αντριάς, επειδή πιστεύεται ότι το κρύο «αντρειεύει» την ημέρα της εορτής του Αγίου Ανδρέα. Λέγεται και Τρυποτηγανάς, επειδή, όπως έλεγαν, τρυπούσε τα τηγάνια όσων δεν έκαναν τηγανίτες την ημέρα της γιορτής του.
Η ιστορία πίσω από τα σιντριβάνια της πλατείας Γεωργίου!
Αν υπάρχει ένα σήμα κατατεθέν της περίφημης πλατείας Γεωργίου αυτό είναι τα 2 σιντριβάνια της που τα συναντούμε στο πάνω και στο κάτω μέρος της.
Πρόκειται για ιδιαίτερες κατασκευές που σίγουρα τραβούν το μάτι και σε κάνουν να αναρωτιέσαι ποια ιστορία κρύβεται πίσω από αυτά. Ας προσπαθήσουμε λοιπόν να λύσουμε ορισμένες απορίες γύρω από το συγκεκριμένο ζήτημα.
Γυρνάμε το χρόνο πίσω για να σταματήσουμε στο 1875 επί δημαρχίας Γεωργίου Ρούφου, όταν στην πλατεία Γεωργίου τοποθετήθηκαν δύο θαυμάσια και περίτεχνα σιντριβάνια. Τα σιντριβάνια τοποθέτησε η Γαλλική εταιρεία που είχε αναλάβει τα υδραυλικά έργα στην Πάτρα και στοίχισαν συνολικά 70.000 δρχ. ποσό υπέρογκο για τις οικονομικές δυνατότητες της τότε Ελλάδας.
Το κάθε σιντριβάνι κοσμείται από τέσσερις μπρούτζινους γρύπες και στην κορυφή του κάτω σιντριβανιού ορθώνεται μια υδροχόος, στο δε πάνω σιντριβάνι ένας αυλητής.
PrevNext