Book Creator

Ταξιδεύοντας στην Ελλάδα του χθες και του σήμερα με όχημα τη λογοτεχνία

by XRYSOULA LELE

Cover

Loading...
1 ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΜΕΛΙΣΣΙΩΝ
Loading...
ΛΕΣΧΗ ΑΝΑΓΝΩΣΗΣ

Loading...

Ταξιδεύοντας στην Ελλάδα του χθες και του σήμερα
με όχημα τη λογοτεχνία
Loading...
Loading...
Υπεύθυνες Καθηγήτριες:
Λέλε Χρυσούλα, Αργύρη Βασιλική
Το διάβασμα ως πνευματική διαδικασία γίνεται ανάμεσα σε δύο κόσμους, του υπαρκτού και του φαντασιακού. Αυτό αποτυπώνει στον εικαστικό καμβά του ο Πάμπλο Πικάσο με τα δύο πρόσωπα της αγαπημένης του Φρανσουάζ Ζιλό που βρίσκεται στον κόσμο του υπαρκτού και στον κόσμο του βιβλίου.
Πάμπλο Πικάσο: Η ανάγνωση, 1953
Δυο λόγια για τη σημασία της λειτουργίας Λέσχης Ανάγνωσης στο σχολείο:
Η συμμετοχή στη Λέσχη Ανάγνωσης και η ενασχόληση με τα λογοτεχνικά κείμενα παρέχει τη δυνατότητα ενεργητικής συμμετοχής των μαθητών και μαθητριών στη διαδικασία της γνώσης ως κοινότητας αναγνωστών που θα διέπεται από τις αξίες της δηµοκρατίας, της ισότητας, του σεβασµού της διαφοράς, του πλουραλισµού, του διαλόγου. Επιπλέον διευρύνει τον ορίζοντα των εμπειριών και το βάθος της ευαισθησίας τους οξύνει το γλωσσικό τους αισθητήριο και το αισθητικό τους κριτήριο και αναπτύσσει τη φαντασία και την κριτική τους ικανότητα. Τους καθιστά ικανούς να διαμορφώσουν την πολιτειότητά τους. Επιπλέον με τη δημιουργική γραφή επιτυγχάνεται η ενεργοποίηση της ενεργητική πρόσληψης.
Η δική μας Λέσχη Ανάγνωσης
Με ιδιαίτερη διάθεση και αγάπη για το βιβλίο και τη λογοτεχνία εμείς οι μαθητές της Β' Γυμνασίου συγκροτήσαμε και λειτουργήσαμε τη Λέσχη Ανάγνωσης στο σχολείο μας. Οι συναντήσεις μας στο χώρο της βιβλιοθήκης σε μια ζωντανή και δημιουργική παρέα πλημμύριζαν την ψυχή μας με συναισθήματα και μας ταξίδευαν νοερά μέσα από τα κείμενα που επεξεργαζόμασταν σε λογοτεχνικούς περιπάτους. Προπάντων μας καλλιέργησαν τη φιλαναγνωσία και μας έμαθαν τι σημαίνει δημιουργικό γράψιμο. Καλλιεργήσαμε έτσι ανθρωπιστικές αξίες και ιδέες που συμβάλλουν στη θεμελίωση της ζωής των κοινωνιών σε δημοκρατικές διαδικασίες.
Το θέμα μας :“ Ταξιδεύοντας στην Ελλάδα του χθες
και του σήμερα με όχημα τη λογοτεχνία” το προσεγγίσαμε με τη μελέτη αποσπασμάτων από το έργο του Στρατή Μυριβήλη και του Γρηγορίου Ξενόπουλου αλλά και από τη γνωριμία μας με τον εθνικό μας ποιητή Διονύσιο Σολωμό.
"Η Παναγιά η Γοργόνα" Στρατής Μυριβήλης

Ο τόπος που ξετυλίγεται το μυθιστόρημα είναι τόπος που γεννήθηκε ο συγγραφέας, το λιμάνι (η Σκάλα) του ορεινού χωριού Μουριά, προσφυγικό χωριό μετά την Καταστροφή του '22 ,η γνωστή σήμερα ως Σκάλα Συκαμινιάς, 48 χλμ. βορειοδυτικά της Μυτιλήνης. Πηγή έμπνευσης για τον συγγραφέα μία τοιχογραφία μέσα στο ταπεινό ξωκλήσι στο μικρό ψαροχώρι της Λέσβου.
Διερευενήσαμε το περιεχόμενο και  ταυτότητα του βιβλίου.
Μάθαμε για τον συγγραφέα και τη σύνδεσή του με τη Μυτιλήνη.
Αναλύσαμε το ύφος.Συνδέσαμε τον τόπο με τους ανθρώπους του.
Αναπλάσαμε εικόνες, διαμορφώσαμε τις αξίες που αποπνέει ένα λογοτεχνικό έργο και γράψαμε ποίημα για αυτό.
Ποίημα εμνευσμένο από το μυθιστόρημα "Η Παναγιά η γοργόνα"

Περπατώ στο ακρογιάλι
Το κύμα ορμητικά χτυπά τον βράχο
Το εκκλησάκι στέκει αγέρωχο ψηλά.
Εδώ η Ελλάδα ακουμπά στην Ανατολή
Αγγελική Ζεππάτου
PrevNext