Book Creator

Metku-kirja

by Nea Vänskä

Cover

Loading...
Loading...
Lapselle merkityksellisen toiminnan kuvaus - METKU- kirja
Rounded Rectangle
Lapsen metkut sisältää kolme konstia kuntoutumiseen:

1)    Lapselle merkityksellisen toiminnan kuvaus – Metku-kirja

2)    Vastavuoroinen neuvottelu – Metku-neuvottelu

3)    Lapselle merkityksellisen toiminnan mahdollistaminen – Metku-muistio

Lapsen metkut sopivat kaikille lapsille ja nuorille, joilla on erityisiä tuen tarpeita. Metkuja käyttävät lapsi, perhe ja kuntoutuksen ammattilaiset yhdessä. Mukana voi olla muitakin lapselle tärkeitä ihmisiä kuten varhaiskasvatuksen ammattilaisia tai opettajia ja avustajia koulusta.
Mitä Metkut oikein ovat?
Lapsen Metkut ovat lasten, vanhempien ja ammattilaisten yhdessä kehittämiä toimintatapoja, joiden tarkoituksena on vahvistaa lapsen osallistumista arjessa ja kuntoutuksessa. Esimerkiksi Metku-kirjaan kuvataan lapselle merkityksellistä toimintaa arjessa lapsen näkökulmasta.

Metkut on suunniteltu joustaviksi toimintatavoiksi, joita voi soveltaa käytännössä monella tapaa lapsi- ja perhelähtöisesti. Metkuja voi käyttää kertaluontoisesti tai edetä vaiheittain – ensisijaisesti lapsentahtisesti. Metkut vahvistavat lapsen osallistumista ja mahdollistavat voimavaralähtöisen, lapsen, perheen ja ammattilaisten yhteisen oppimisprosessin.

Metkuja käyttämällä lapsi, perhe ja ammattilaiset voivat valmistautua lapsen hyvän kuntoutumisprosessin suunnitteluun, toteutukseen ja arviointiin. Valmistautuminen auttaa tekemään kuntoutumista edistäviä ratkaisuja yhteisen päämäärän suunnassa. Metkut tähtäävät lapsen edun toteutumiseen ja punnintaan lapsen parhaasta.
Metku- kirja
Kuvaus lapselle merkityksellisestä toiminnasta arjessa
Lapselle merkityksellinen toiminta kuvataan sähköiseen Metku- kirjaan.

Kirjan kautta ilmenee, millaiset asiat ovat lapselle itselleen ja perheelle tärkeitä asioita heidän arjessaan. Lapsen oma näkökulma tuodaan esille ja jaetaan muiden toimijoiden kanssa. Lapsen osallistuminen oman kuntoutumisensa suunnitteluun ja aktiivinen toimijuus arjessa vahvistuvat.
Lapsen yksilöllinen Metku- kirja luodaan yhdessä lapsen kanssa keskustellen hänelle merkityksellisistä asioista arjessa. Kirjaa voi hyödyntää myös lapsen kanssa, joka käyttää vaihtoehtoisia kommunikointikeinoja.
Lisää tietoa Metku- kirjasta ja muista lapsen kuntoutumisen Metkuista löydät oheisesta linkistä:
”Lapsen kirjan käytön kautta erityisen tuen tarpeessa olevan lapsen identiteetti ja oma ilmaisu vahvistuu. Lapsen luonnollinen osallistuminen mahdollistuu ja oma ääni vahvistuu. Lapselle mahdollistuu kokemus siitä, että minä osaan ja pystyn. Lapsi on itsenäisempi omassa erilaisuudessaan.” (Lapsen äiti)

”Kuvaus rakennetaan parhaimmillaan tiimityönä lapsi, vanhemmat, terapeutit, arjen ympäristön toimijat yhdessä. Kuvaus tehdään ennen kuin mennään kuntoutuspalaveriin. Hoijks ja kuntoutussuunnitelma tukisi toisiaan. Lapsen arjen merkityksellisen toiminnan kuvaus olisi yhdistävä tekijä, josta molemmat suunnitelmat alkavat kulkemaan yhdensuuntaisina ja ponnistavat samasta tarpeesta.” (Lapsen äiti)

”Tää on ihan hyvä juttu, koska siinä voi tarkistaa onko kehittynyt. Kun huomaa, että on kehittynyt, tulee onnistumisen ilo. Haluisin näyttää tän kaverille. …Mun ei tarttisi selittää niin paljon, mikä mulle on tärkeää, tai mitä mä harrastan. Lääkäri voi lukea sen kirjasta. Menisi vähemmän aikaa.” (10-v. poika) 

”Helpottaa arjen sujumista, vahvistaa johdonmukaisuuden toteutumista eri toimijoiden kesken. Jos kulkee lapsen mukana siitä voisi tarkistaa tärkeät asiat. Sähköisessä versiossa päivittäminen helppoa, kun muutosta/edistystä tapahtuu.” (Erityisopettaja)

"Koen, että olen saanut todella toimivan uuden työkalun työhöni lasten terapeuttina. Tämä vahvistaa lapsen äänen kuulumista arjessa sekä kuntoutumisen suunnittelussa." (Toimintaterapeutti)


PrevNext