Book Creator

Nicolae Iorga

by Зоя Каранфил

Cover

Loading...
Nicolae Iorga
Loading...
Casa muzeu a lui N. Iorga
După studii elementare și gimnaziale în Botoșani, termină Liceul Național din Iași în 1888. Absolvă Universitatea din Iași într-un singur an cu diploma "magna cum laude". Continuă studiile universitare la Paris, Berlin și Leipzig, obținînd doctoratul (1893) la numai 23 de ani.
În perioada aprilie – iunie 1890, Iorga alege să studieze pentru prima dată în străinătate, în Italia, apoi va merge în Franța, unde a urmat cursurile „École pratique des hautes études”. Aici învață foarte bine engleza și germana.
În anul 1892, Iorga a studiat în Anglia și în Italia. Un an mai târziu, acesta s-a înscris la programul de doctorat al Universității din Berlin. El s-a mutat la Universitatea din Leipzig, unde va obţine doctoratul în filozofie.
În octombrie 1894, Iorga revine în țară și se va stabili la București, într-o casă din zona Grădina Icoanei. Devine profesor suplinitor.
În anul 1895, a vizitat Olanda și Italia. Căuta documente legate de istoria românilor. După revenirea în țară, Iorga este numit curator și editor al colecției de documente istorice a fraților Hurmuzachi, post acordat de Academia Română la propunerea istoricului A.D. Xenopol. Mai mult, din luna octombrie 1895, i s-a oferit un post de profesor titular de istorie universală la Universitatea din București. Tot din acest an, Nicolae Iorga a colaborat cu A.C. Cuza, pentru crearea grupului Alianței Antisemite Universitare.
Dotat cu o memorie extraordinară, cunoștea istoria universală și în special pe cea română în cele mai mici detalii. Nu este cu putință să-ți alegi un domeniu din istoria românilor fără să constați că Nicolae Iorga a trecut deja pe acolo și a tratat tema în mod fundamental. În timpul regimului comunist opera sa istorică a fost în mod conștient ignorată, istoria României fiind contrafăcută în concordanță cu vederile regimului de către persoane aservite acestuia. Iorga a fost autor al unui număr uriaș de publicații, cel mai mare poligraf al românilor: circa 1.250 de volume și 25.000 de articole.
PrevNext