Book Creator

Školski bregi

by Tea Kukić

Cover

Loading...
Školski bregi
Loading...
Školske novine Osnovne škole Posavski Bregi
Loading...
Broj 3, školska godina 2022./2023.
Loading...
Loading...
Caption At malesuada nisl felis sit amet dolor. Duis ultrices semper lorem nisl felis sit. At malesuada nisl felis sit amet dolor nisl felis.
Loading...
Pozdravljamo vas na početku novog broja naših digitalnih školskih novina. Potrudili smo se popratiti sve važne događaje koji su se dogodili u našoj maloj školi i oko nje. Pročitajte kako smo se proveli na izvanučioničkoj nastavi. Naši novinari obradili su nekoliko aktualnih tema poput svjetskog prvenstva. Predstavit ćemo rad Udruge za zaštitu životinja Zlatni čagalj i kako smo kao škola pomogli četveronožnim prijateljima.
Terra je naša nova keramičarska skupina, a o njenom radu intervjuirali smo voditeljicu i učiteljicu likovne kulture Mariju Knežević i vrijedne članove. Učiteljica povijesti posjetila je izložbu o povijesti školstva na području našega grada u Gradskom muzeju Ivanić-Grad pa pročitajte što je novoga doznala o povijesti naše škole. Naši novinari donose preporuke za film, knjigu, glazbu i internetsku stranicu, a novine će se razvijati tijekom godine i informirati vas o svemu bitnom.

Uredništvo Novinarske grupe
Loading...
U ovom broju čitajte ...
Loading...
vijesti iz škole i oko škole, keramičarska zadruga, povijest školstva u Ivanić- Gradu, školska natjecanja, Zlatni čagalj, preporuke za gledanje, čitanje i slušanje
Školske vijesti
Dan kruha, Dan Župe i Dan zahvalnosti za plodove zemlje
Predstava Ružno pače
Učenici i učiteljice razredne nastave zajedničkim su trudom, a uz vodstvo vjeroučiteljice Ivančice Marković, 12. listopada 2022. godine, u prijepodnevnim satima, obilježili Dan kruha, Dan zahvalnosti za plodove zemlje i Dan Župe sv. Maksimilijana.
Našoj svečanoj priredbi, osim učenika, nazočili su djelatnici škole i župnik Dražan Mirčić. Velečasni Mirčić je nakon prigodnih recitacija i dramskog nastupa učenika blagoslovio plodove zemlje i ukusne proizvode koje su svojim umješnim rukama izradile mame i bake učenika naše škole. Tako smo uveličali dio kalendarske i školske godine koji podsjeća na bogatstva kojima raspolažemo, u kojima uživamo i koje bismo u svakoj prilici trebali nesebično dijeliti. 

Irena Jović
Ružno pače iz Slavonskog Broda na putu u toplije krajeve sletjelo je u ponedjeljak, 11. listopada 2022. godine, u našu školsku sportsku dvoranu. Pratnja pačetu bili su glumci kazališne družine Ivana Brlić-Mažuranić koja je uprizorila predstavu Ružno pače učenicima nižih razreda. Okupljeni su uživali u 40 minuta zabavne i poučne predstave koja govori o (u)poznavanju i prihvaćanju sebe i drugih te o izazovima s kojima se susreću likovi u osobnom rastu i promjenama. Nakon pouka, zlatnih savjeta i pačjeg plesa, glumce i priču koju su dočarali, popratili smo gromoglasnim pljeskom. 
Preporučamo svima da svakako pogledaju predstavu kada se pruži prilika!

Irena Jović 
Posjet Gradskoj knjižnici
Dan sjećanja
Posjet svetog Nikole
U utorak, 15. 11. 2022., učenici 4. a i 4. b razreda posjetili su Gradsku knjižnicu Ivanić-Grad i uživali u književno-planinarskom susretu s Matejem Perkovom. Svoj osvrt napisala je učenica 4. b razreda Elena Margetić.

Doživljaji s predstavljanja knjige
Posjetili smo knjižnicu u Ivanić-Gradu. Tamo je bilo organizirano predstavljanje knjige Planina mi je najdraža škola. Spisatelj knjige govorio je o nastajanju knjige koja je namijenjena djeci, ali je slobodno mogu pročitati i odrasli. U ivanićgradskoj knjižnici možemo je besplatno posuditi. U knjizi možemo naučiti kako planinariti. Bilo mi je interesantno slušati priče o šumama i rudnicima. Naučila sam da na planinama imaju kolibe u kojima se može prenoćiti. Slušali smo i o ugroženim biljkama i životinjama. Spisatelj nam je postavljao pitanja, a onaj tko je točno odgovorio, mogao je osvojiti nagradu. Svidjelo mi se kako su učiteljice izabrale program za današnji sat hrvatskog jezika.
Dana 17. 11. 2022. učenici i zaposlenici naše škole paljenjem su svijeća na školskom dvorištu obilježili Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata i na žrtvu Vukovara i Škabrnje te im odali počast. Predvorje škole prigodno je uređeno učeničkim literarnim i likovnim radovima.
Školu je kao i svake godine posjetio sveti Nikola – zaštitnik djece i pomoraca. Činio je čudesa – smirivao uzburkano more i svojim blagoslovom ozdravio dijete kojem je zapela riblja kost u grlu. Hvala mu na posjetu i ove godine, a obećajemo da ćemo dogodine biti još bolji.
Dijamantna pjesma
Učenici 4.b razreda pisali su pjesme od 7 stihova u obliku dijamanta.
Jesen
Hladna, kišovita.
Ulazi, stoji, bježi.
Lišće hoda kišnim lokvama.
Leti, trči, pada.
Lijepa, hladna
jesen.

Mihael Stojanović, 4.b
Lišće
Žuto, krhko.
Leti, leprša, šušti.
Jesen se veselo smije.
Pada, kaplje, šušti.
Sićušna, mokra
kiša.

Elena Margetić, 4.b
Teme broja
Povijest školstva u Ivanić-Gradu
U Muzeju Ivanić-Grad otvorena je izložba na temu povijesti školstva. Tim povodom uputila sam se u muzej kako bih istražila informacije vezane uz povijest naše škole. Škola u Posavskim Bregima najstarija je škola na području današnjeg Ivanić-Grada, a izgrađena je davne 1830. g. Ubrzo nakon nje izgrađena je školska zgrada u Dubrovčaku Lijevom 1852. g., a tek nakon njih škola u Ivanić-Tvrđi. Nažalost, o povijesti naše škole nemamo puno informacija zbog nedostatka povijesnih izvora, a i sami autori izložbe nisu otkrili nove vrijedne podatke.
U svakom slučaju, izložba je prikazala presjek školstva od samih početaka do danas, a najzanimljiviji dio zasigurno je prikaz učionice koja se uvelike razlikuje od onih današnjih. Učenici su sjedili u drvenim klupama, odijevali školske uniforme, pisali na pločicama i klečali na kukuruzu u kutu. Izložba će biti otvorena do početka iduće godine pa je svakako posjetite. Ulaznica za muzej iznosi 10 kn.
Kutak za higijenu
Računaljka
Školske uniforme
Dopuštene disciplinske mjere bile su: pohvala, nagrada, opomena, ukor, stajanje u klupi, stajanje izvan klupe, strogi zatvor zadržavanje u školi uz zadatke, poziv učenika pred učiteljsku konferenciju, tjelesna kazna udarci šibom za dječake i privremeno isključenje iz škole. Jedna od mogućih kazni bilo je i klečanje u kutu na kukuruzu.
Što mislite o kaznama nekad i danas?
Plakati za pisanje brojeva i slova
Učionica 19. st.
Školska torba
Pravila ponašanja za učenike u školi i izvan škole, u crkvi i izvan crkve
PrevNext