Book Creator

TRADICIJA ZAGREBA

by OŠ SREDIŠĆE-6.a

Cover

Loading...
Loading...
TRADICIJA ZAGREBA
Loading...
Osnovna škola Središće-6.a
Loading...
Comic Panel 1
Tradicija Zagreba
Osnovna škola Središće-6.a
Učenici:
Gabriel Kaleb
Iva Koporčić
Noa Roko Andabaka
Laura Mikojević
Katja Obrenović
Fran Bardač
Mentor: Nera Batina, prof.
Comic Panel 1
Šestinski kišobran-izvor zg.info
NEMATERIJALNA
KULTURNA BAŠTINA
NEMATERIJALNA KULTURNA BAŠTINA
Dio kulturne baštine za koju možemo reći da je i živa baština jer se očituje u pjesmama, običajima, zanatima, jezicima.

Comic Panel 1
Izvor: Leksikografski zavod Miroslava Krleže
Običaji
Običaji su ustaljeni tradicionalni načini ponašanja. Vidljiviji su kroz slavljenje značajnih događaja u čovjekovu životu: rođenje djeteta i određene trenutke tijekom njegova odrastanja, značajnije događaje u životu seoske mladeži, sklapanje braka, smrt i pogreb. Godišnji običaji obilježuju blagdane koji se ponavljaju svake godine, a vezani su za katolički kalendar, npr. slavljenje Božića, Uskrsa ili poklade.
Običaji za blagdane
Comic Panel 1
U Zagrebu, kao i ostatku Hrvatske za Božić se kiti božićno drvce. Obično se kiti smreka ili jela, ali u novije vrijeme sve se više kite umjetna božićna drvca.
Zagrepčani za Božić najčešće jedu tradicionalno jelo puricu s mlincima. Vjerovalo se kako za Božić treba jesti perad s obzirom na to da ona zemlju baca iza sebe te su Zagrepčani, ali i mnogi drugi, vjerovali u tu simboliku da će tako sve loše u tekućoj godini ostaviti iza sebe.
Običaji za blagdane
Uz slavlje Uskrsa razvili su se brojni običaji poput uskrsnih krijesova, bojanja pisanica, odlaska na uskrsnu misu i pjevanja uskrsnih pjesama. Prije Uskrsa, vrijeme je korizme, u kojem se kršćani pripremaju za slavljenje Uskrsa.
PrevNext