Book Creator

LEGENDE ZAGREBA

by OŠ SREDIŠĆE-6.a

Cover

Loading...
LEGENDE ZAGREBA
Loading...
Loading...
Loading...
Osnovna škola Središće-6.a
Učenici: Ivan Ninić, Niko Nagyszombaty, Marija Krajina, Katarina Vaić, Mihael Ćurić i Luka Uremović

Mentor: Nera Batina, prof.
Prezentacija rada
ŠTO SU LEGENDE
•Legende su kratke priče koje mogu biti istinite i neistinite, uglavnom usmene predaje, a govore o nastanku nekih naselja, imena gradova i mjesta, o ratnim borbama i junacima.

Zagreb ima šest legendi:

1. Grički top
2. Crna kraljica
3. Kako je Zagreb dobio ime
4. Kameni svatovi
5. Majka Božja s Kamenitih vrata
6. Krvavi most

GRIČKI TOP
Svakog dana, Grički top puca točno u podne u spomen na jedan događaj iz zagrebačke prošlosti.

Grički top se nalazi u kuli Lotršćak na Gornjem gradu u Zagrebu.


•Potkraj 16. stoljeća, Turci su odlučili zaposjesti cijelo hrvatsko kraljevstvo. Hasan-paša Predojević bio je tadašnji Sultanov namjesnik u Bosni.
Na prijevaru je oteo Bihać te je odlučio isto učiniti sa Siskom.
Dok se njegova vojska nalazila u Sisku, Zagrepčani su gledali prema obali Save kako gore sela. Zabrinuli su se jer nisu imali top koji bi s Griča mogao opaliti tako daleko. Hasan-paša Predojević to je znao, te je bezbrižno postavio šatore, a njegova je vojska izvodila uobičajene vježbe. Otišao je u izvidnicu kako bi mogao procijeniti koje su mu mogućnosti za osvajanje grada Zagreba.
Zagrepčani su znali što Hasan-paša smjera pa su svakoga dana radili na tome da dopreme što više oružja kako bi se mogli obraniti. Tako su dopremili iz Beča, iz tamošnje ljevaonice, veliki top i postavili ga na kulu Lotrščak. Cijev topa usmjerili su upravo na šator Hasan-paše.

GRIČKI TOP
Jednog proljetnog dana, kad Hasan-paša nije ništa slutio, a kuhar mu je donosio pijetla na srebrnom pladnju, odjeknulo je nešto snažnije od olujnog groma i svi šatori su se srušili, a Hasan, begovi, age i svi ostali popadali su na pod. Od straha su jedva ustali i dali se u bijeg.
To je opalio top s Griča! Kugla iz topa je odnijela pijetla kojeg se Hasan spremao pojesti, a zračni kovitlac koji se stvorio srušio je sve šatore.
Zagrepčani još dugo nisu znali kakav je učinak imao top. Saznali su to tek od turskih zarobljenika nakon što je bila okončana bitka kod Siska.
Turski vođa se toliko prestrašio da je pobjegao što dalje od Siska i od Zagreba. Bitka kod Siska prekinula je sva daljnja turska napredovanja, a Zagreb nikada nije bio u rukama Turaka.
Grički top od tada svakoga dana, točno u podne, podsjeti na taj davni hitac koji je spasio naš grad Zagreb.


Izradio Luka Uremović
PrevNext