Book Creator

Maca Papučarica

by ROBERTA BARIĆ

Pages 2 and 3 of 9

Loading...
U Malom Selu sve se čini uredno. Kuće su lijepe i uredne, dvorišta također, a i ceste. Sve je onako kako treba biti, na svome mjestu. Jedino se djeca ističu u svojoj neurednosti. No, djeca nisu prljava i neuredna, oni su uredni, oprani i počešljani, ali ostavljaju papuče svuda uokolo. Nikada ih ne spremaju.
Loading...
Loading...
Glavna panika nastane sljedećeg jutra kada se probude. Tada papuče traže po cijeloj kući, a često ih nailaze na različitim mjestima. Dogodi se i da jednu papuču nađu u jednoj prostoriji, a drugu u drugoj.
A jednoga jutra dogodilo se da je Janez tražio svoje papuče i nikako nije mogao naći niti jednu. Mama mu je rekla da mu je papuče odnijela Maca. Isto se dogodilo i drugoj djeci iz sela, Tineku, Špelci, Tonki. Svima su nestale papuče.
Djeca su tako, kao i svakoga dana, pila svoju bijelu kavu za stolom kada je Janez pozvao Špelu kod sebe. No, ona nije mogla doći jer nije imala papuče. Niti Janez nije mogao doći do Špele jer niti on nije imao papuče. Sva djeca morala su ostati kod kuće jer niti jedan od njih nije imao papuče.
Tek kada je vani postalo toplije i kada se sunce našlo visoko na nebu, djeca su izašla van bosa. Jurček je dao prijedlog, a onda su se i svi zajedno dogovorili kako moraju pronaći Macu Papučaricu koja im je svima ukrala papuče.
Ubrzo su je pronašli. Maca je živjela usred šume u kući s crvenim krovom. Na vratima je stajao natpis Maca Papučarica. Maca je pozvala djecu da uđu. Kada su ušli u kući ostali su zapanjeni. Na policama su bile poredane njihove papuče.
No, kada im je Maca rekla da svatko nađe i uzme svoje, djeca su ostala zbunjena jer su jedva prepoznala svoje papuče. Naime, Maca je papuče očistila i zakrpala pa su im sada bile neprepoznatljive. Najtežu zadaću imao je Bobek koji nikako nije mogao naći svoje papuče. Bobekove papuče bile su jako poderane, a kod Mace na polici nije bilo takvih. Bobek se bojao vratiti kući bos, bez papuča jer je sada već bilo hladno vani. Bojao se da se ne prehladi.
Tada mu je Maca donijela čiste i zakrpane papuče, a obećala mu je za zimu napraviti i nove da ih ima kada padne snijeg. Nove papuče zaželjela su i sva ostala djeca.
Naposljetku, svi su otišli svojim kućama sretni jer su pronašli papuče, a i one su sada nove i čiste.
Kada je počeo padati snijeg, Maca je marljivo radila. Žurila se kako bi sva djeca na vrijeme imala tople papuče koje je podstavljala zečjim krznom kako bi one bile što toplije. Tko zna hoće li sada djeca stavljati papuče na svoje mjesto?
Poslušaj priču Maca Papučarica
PrevNext