Book Creator

Mons. Antun Hek

by Gordana Radić Labinjan

Cover

Loading...
Loading...
Loading...
Loading...
Mons. Antun Hek
Monsinjor Antun Hek, svećenik i profesor rođen je u Hekima kraj Pazina 15. srpnja 1944.
Gimnazijsko je školovanje završio u Biskupskom sjemeništu u Pazinu,
zatim dvije godine studija bogoslovije u Zadru, a treću na Visokoj teološkoj školi u Rijeci, gdje je i diplomirao. Zaređen je 1968. 
Na Filozofskom fakultetu u Zagrebu završio je studij hrvatskog jezika i književnosti te latinskog jezika.

Prvo svećeničko mjesto bilo mu je u Rovinjskom Selu (1971). Kratko je vrijeme 1973. bio biskupskim kancelarom u Poreču, zatim profesorom i podravnateljem Biskupskog sjemeništa u Pazinu, a uz to i upraviteljem župe Pazinski Novaki. 
U razdoblju 1969. – 1972. organizirao je katolički pokret mladih u Istri. Prepoznao je i važnost širenja pisane riječi, pa je po povratku iz Zagreba pokrenuo sa suradnicima bogatu izdavačku djelatnost. Najvažnija izdanja su godišnji kalendar Istarska Danica i list istarskih župa Ladonja. Bio je predsjednikom Istarskoga književnog društva »Juraj Dobrila«, te je kao njegov glavni i odgovorni urednik objavio mnogobrojne izvorne tekstove i pretiske povijesnih djela. 
Imenovan je 1992. ravnateljem Biskupskoga Caritasa, a 1994. biskupskim konzultorom i kapelanom Njegove Svetosti pape Ivana Pavla II.
Jedan je od glavnih pokretača osnutka Pazinskoga kolegija - klasične gimnazije, čiji je i prvi ravnatelj (od 1993.) te koordinator opsežnih radova na preuređenju stare sjemenišne zgrade, u koju je Kolegij smješten. Bio je predsjednik Saveza hrvatskih katoličkih škola, član Prosvjetnoga vijeća Ministarstva prosvjete. Obnašao je i mnoge druge dužnosti u obrazovanju i izdavaštvu. 

Dana 15. rujna 1993. godine započela je prva školska godina, a 25. rujna upriličeno je svečano službeno otvaranje.

Monsinjor Hek poginuo je u prometnoj nesreći u Tarskoj vali 24. veljače 2002.
PrevNext