Book Creator

traditii

by flaffi cupkak

Pages 2 and 3 of 11

Loading...
Traditiile de iarna in Moldova
Loading...
Loading...
Tradiţiile de Crăciun în Republica Moldova sunt respectate cu sfinţenie de moldoveni. Aceştia nu uită să aşeze pe masa de sărbătoare cele mai gustoase bucate, iar gospodinele, pe lângă pâine şi colaci, coc şi Crăciunei. Mersul cu icoana, dar şi ţinerea postului fac parte din tradiţiile de Crăciun respectate în Republica Moldova.
Loading...
Unul din obiceiurile principale ale Crăciunului este colindatul. În mod tradiţional, la colindat merg doar bărbaţii şi flăcăii. Cu timpul însă, în cetele de colindători s-au strecurat şi fete, iar astăzi practic la colindat merg doar copiii. Prin obiceiul micuţilor de a merge cu colindul şi cu Steaua, se vesteşte Naşterea Mântuitorului. Colindele de iarnă sunt texte rituale cu conţinut religios închinate Crăciunului şi Anului Nou. Majoritatea colindelor încep cu formula „Steaua sus răsare” evocând astfel momentul cînd, la naşterea lui Iisus, s-a ivit pe cer steaua care i-a călăuzit pe cei trei regi magi la locul naşterii. Colindătorii primesc de la gazde diverse daruri ceea ce se presupune că aduce noroc şi belşug în casa gospodarului. De obicei, colindătorii primesc colaci, dulciuri, nuci, fructe, dar şi bani
Loading...
Loading...
Loading...
Tradiţii de Crăciun în Republica Moldova

Mersul cu icoana O tradiţie veche, dar respectată cu sfinţenie la sat este „mersul cu icoana” care simbolizează un fel de colind al preoţilor care intră cu icoana Naşterii Domnului în toate casele din localitate binecuvântând astfel gospodăriile şi creştinii. Umblatul cu icoana este vestirea unei mari bucurii, fie a Naşterii Domnului, fie a Botezului Mântuitorului, când apele se sfinţesc şi întreaga natură se înnoieşte. Preoţii spun că tradiţia umblatului cu icoana reprezintă un fel de slujbă în afara zidurilor bisericii. Este o slujbă săvârşită pe uliţe şi pe străduţe.
Loading...
Loading...