Book Creator

CHIMIA IN OPERA LUI BLAGA

by Laura Ioana Rădan

Cover

Loading...
CHIMIA IN OPERA LUI BLAGA
Loading...
De Rădan Laura Ioana
Loading...
in poezia “stelelor” de Lucian Blaga, autorul reflecta faptul ca stelele nu au nici un drum in viața lor, însă toată lumea le admira, pentru frumusețea lor
Thought Bubble
Stelelor

C-o mare de îndemnuri şi de oarbe năzuinţi
în mine
mă-nchin luminii voastre, stelelor
şi flăcări de-adorare
îmi ard în ochi, ca-n nişte candele de jertfă.
Fiori ce vin din ţara voastră îmi sărută
cu buze reci de gheaţă trupul.
şi-nmărmurit vă-ntreb:
spre care lumi vă duceţi şi spre ce abisuri?
Pribeag cum sunt,
mă simt azi cel mai singuratic suflet,
şi străbătut de-avânt alerg, dar nu ştiu - unde.
Un singur rând mi-e rază şi putere:
o, stelelor nici voi n-aveţi
în drumul vostru nici o ţintă,
dar poate tocmai de aceea cuceriţi nemărginirea.
DESPRE STELE SI CHIMIA LOR
Stelele se condensează din regiuni ale spațiului cu densitate mai mare de materie. Aceste regiuni — cunoscute sub numele de nori moleculari — constau în cea mai mare parte din hidrogen, cu aproximativ 23-28% heliu și câteva procente cu elemente mai grele. Un exemplu al unei astfel de regiuni de formare a stelelor este Nebuloasa Orion. Majoritatea stelelor se formează în grupuri de zeci până la sute de mii de stele.Stelele masive din aceste grupuri pot lumina puternic acei nori, ionizând hidrogenul și creând regiuni H II.
Pe măsură ce norul colapsează, conglomerările individuale de praf dens și gaz formează „globule Bok”. Pe măsură ce globula colapsează și densitatea crește, energia gravitațională se transformă în căldură și temperatura crește. Când norul protostelar a ajuns aproximativ la starea echilibrului hidrostatic, o protostea se formează în nucleul său.Aceste stele pre-secvență principală sunt adesea înconjurate de un disc protoplanetar și alimentate în principal de conversia energiei gravitaționale. Perioada de contracție gravitațională durează aproximativ 10-15 milioane de ani.
Dar ce este o stea ? 
Speech Bubble

O stea (latinăstella) este un obiect astronomic format dintr-un sferoid luminos de plasmă ținut împreună de propria sa gravitație. Cea mai apropiată stea de Pământ este Soarele. Multe alte stele sunt vizibile cu ochiul liber de pe Pământ în timpul nopții, apărând ca o multitudine de puncte luminoase fixe pe cer datorită distanței lor imense de Pământ. Istoric, cele mai proeminente stele au fost grupate în constelații și asterisme, dintre care cele mai strălucitoare au obținut nume proprii. Astronomii au realizat cataloage de stele care identifică stelele cunoscute și oferă o standardizare a denumirilor stelare. Universul observabil conține o valoare estimată de 1×1024 stele,[1][2] dar majoritatea sunt invizibile pentru ochiul liber, inclusiv toate stelele din afara galaxiei noastre, Calea Lactee.
Chimia in operele lui Blaga nu este neaparat reprezentata de termeni chimici, ci de elemente ce la rândul lor le conțin pe aceștia. Stelele, conțin hidrogen, heliu și alte elemente mai grele, iar alte poezii pot conține metafore in care acestea pot reflecta atât iubire sau durere, cât și dor sau fericire, dar orice entitate are in spate o “viața plină de chimie”
Ellipse;
Chimia mai poate fi prezenta in viața acestui poet, încă din scrierile sale, ce le realiza pe o coala de hârtie cu ajutorul stiloului cu cerneala, ce la contact cu oxigenul se usucă.
PrevNext