Book Creator

Limba română

by Popa Marta

Cover

Loading...
Limba română - floarea sufletului etnic al românimii

„ Limba este putere, viață și instrument al culturii, un instrument de dominare și eliberare.”
(Angela Carter)











A elaborat: Popa Marta, eleva clasei a VIII-a, IP Gimnaziul Step - Soci
Loading...
Cuprins:
1. Articolul de fond: „Limba română este patria mea”
2. Interviu cu Grigore Vieru
3. Metafora grafică
4. Tinere talente: poezia „Limba mea”, creație proprie
5. Pagina vorbitorului cult de limbă română
6. Pulsul zilei. „Limba română, între ieri și mâine”
7. Pagini de divertisment
Articol de fond
Text argumentativ: „Limba română este patria mea”
( Nichita Stănescu)
Patria, pentru fiecare dintre noi, reprezintă locul în care ne simțim bine, unde izvoarele susură mai liniștit, codrii sunt mai verzi, pâinea mai bună, iar sufletul se regăsește în fiecare ciripit dulce de pasăre.
Nichita Stănescu spunea că „limba română este patria ” sa, afirmație cu care eu sunt de acord, pentru că, în primul rând, limba noastră, limba română este cea care, indiferent de locul în care ne-am afla, ne oferă oportunitatea să ne simțim noi înșine, așa cum suntem cu adevărat, cu bune și cu rele, ea fiind cea care ne permite să ne exteriorizăm emoțiile, trăirile, stările sufletești, argument susținut și de Grigore Vieru, care menționa în poezia „ În limba ta” faptul că numai în limba ta „durerea poți să o mângâi, te poți opri din plâns, poți râde singur și poți tăcea”.
În al doilea rând, limba română este patria mea, pentru că îmi amintește mereu de unde am plecat, de primele cuvinte, de părinți, de tot ceea ce este mai sacru și, în general, de origini. E esențial să avem mereu un tablou proaspăt pictat în suflet cu locul din care am pornit și să nu uităm niciodată asta, pentru că în familie, în casa părintească, am învățat valorile fundamentale care m-au format ca personalitate și mi-
au desfăcut aripile spre un viitor luminos, fapt susținut și de Rusalin Mureșan în poezia sa „Patria” : „Patria e casa noastră/ Și grădina și livada, / Verile cu bolta albastră, / Iernile cernind zăpada.”
În al treilea rând, limba română este patria mea, pentru că în limba română, pot comunica cu mine însămi, mă pot întreba ce mă doare și mă pot alina cu doinele de dor scrise în limba mea. Tot în limba mea, pot spune „mama” și un chip blajin să-și întoarcă privirea duioasă către mine, pot spune „frate” și să simt o mână puternică și caldă în jurul umerilor mei obosiți. Limba română este patria mea, pentru că, prin intermediul ei, pot comunica cu toată lumea, de orice rasă și etnie. Cum? Simplu, pentru că limba română nu este doar despre cuvinte, dar și despre gesturi frumoase, zâmbete calde, priviri înțelegătoare și strângeri de mână prietenești. În acest mod, avem cu toții oportunitatea să interacționăm cu toți oamenii în limba română - limba bunătății.
Mă alătur și eu lui Nichita Stănescu și declar că „limba română este patria mea, iar a vorbi în limba română este ca o duminică !”
La sfat cu Grigore Vieru,
cel care a cântat în poeziile sale limba română




- Plecăciune, domnule Vieru, poet al neamului nostru. Savurând cu nesaț din slăvitele dumneavoastră poezii, am dedus faptul că în multe dintre ele proslăviți limba română. Ce este limba română pentru dumneavoastră?
- Mulțumesc, copile. Faptul că-mi citești opera mă bucură. pentru mine, limba română reprezintă tot ceea ce am mai scump, un dar divin, care va avea mereu un loc special în inima mea.
- Deși condițiile nu erau tocmai favorabile, ați continuat să scrieți despre limba română în limba română. Nu v-a fost frică ?
- Da, am scris în limba mea, despre limba mea și nu mi-a fost niciodată frică de ceea ce mi se poate întâmpla, pentru că am fost mereu convins că ceea ce fac este corect și Celui de sus îi place.
- Limba română a fost pentru dumneavoastră mai scumpă decât viața?
- Limba română este însăși viața, iar fără de ea, nu există libertate și bucurie. Decât o viață în sclavie, mai bine o moarte demnă.
- Cât de scump v-a costat lupta pentru promovarea limbii române?
- Foarte scump. Nu am fost niciodată înțeles, ascultat și am fost urât de mulți, care, într-un final, mi-au luat viața.
- În opinia dumneavoastră, în ziua de astăzi, limba română este valorificată și vorbită corect de către cetățenii Republicii Moldova?
- Cu mare regret o spun, dar mulți nu cunosc prețul care a fost plătit ca ei să poată vorbi în limba lor, iar un lucru căruia nu-i cunoști prețul sau nu ai muncit pentru el, nu-l prețuiești suficient.
- Dacă ar fi să mai aveți oportunitatea să scrieți o poezie, despre ce ar fi ea?
- Cu siguranță, despre limba română, ea este patria mea!
- Ar fi un gest mișcător dacă ați lăsa măcar un catren pentru generația noastră...
- Dragi oameni din întreaga Românie,
Păstrați mereu în inimi vie
Iubirea pentru limba cea română,
În țara ei, doar Ea este stăpână!
- Vă mulțumim foarte mult, versurile dumneavostră sunt irepetabile, iar societatea noastră vă duce dorul...
- Cu mult drag. Acum a sosit rândul vostru să luptați, ca să păstrați ceea ce noi am plătit cu viața!
PrevNext