Book Creator

(copy) A new book

by Afroditi Strati

Cover

Loading...
Hμερολόγιο ενός διαφορετικού Erasmus…
Loading...


GOTA DE ÁGUA YOUTH EXCHANGE 8 - 23 JULY 2021, CASTRO VERDE 
1.     ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ PROJECT ΚΑΙ ΤΗΝ ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ
Τον Ιούλιο του 2021 , σχεδόν δύο χρόνια από την έλευση της πανδημίας, η Οικολογική Πρωτοβουλία Χανίων, ως ένας από τους φορείς σε Erasmus+ KA1 Υouth Exchange πρόγραμμα στην Πορτογαλία, ταξίδεψε στην όμορφη Πορτογαλία.
Εκπροσωπήθηκε από μια ομάδα μαθητών από το Μουσικό σχολείο των Χανίων, με τη συνοδεία μιας φοιτήτριας, της σχολής Μηχανικών Περιβάλλοντος του Πολυτεχνείου Κρήτης. Η ομάδα αποτελούμενη από τους συμμετέχοντες Οδυσσέας Λυδάκη- Σημαντήρη, Μαργαρίτα Μπατάκη, Ευθύμη Μπουναφάτσο, Μιχαέλα Νταγκουνάκη, Γιούλη Χατζηδάκη και την Youth Leader Aφροδίτη Στρατή ,επισκέφτηκαν την κωμόπολη Castro Verde, στην περιοχή Alentejo νότια της Πορτογαλίας, για δύο εβδομάδες. Οι υπόλοιπες ομάδες που συμμετείχαν ήταν από την Ισπανία , από την Τουρκία και από την Πορτογαλία. Υπήρξαν εθελοντές και συντονιστές και από άλλες χώρες, όπως από τη Γερμανία, την Πολωνία , την Γαλλία και την Αυστρία. 
Το Alentejo χαρακτηρίζεται από πλούσια ιστορία και είναι μια από τις πιο εύθραυστες και απειλούμενες περιοχές , λόγω των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής. Ένα μεγάλο μέρος του δήμου καλύπτεται από το έργο Natura 2000 της Ευρωπαϊκής Ένωσης και συμβολίζεται ως Ζώνη Ειδικής Προστασίας (ΖΕΠ)

To project στο οποίο συμμετείχε η ομάδα διοργανώθηκε από το Buihno , ένα τοπικό fablab που στοχεύει στην καταπολέμηση του κοινωνικού αποκλεισμού σε απομακρυσμένες αγροτικές περιοχές που πλήττονται από την κλιματική κρίση.
Το Buihno δραστηριοποιείται σε διάφορα projects, διασταυρώνοντας την παραδοσιακή γνώση με την καινοτόμα τεχνολογία , έχοντας ως γνώμονα το δημιουργικό σχεδιασμό. Νέοι από όλη την Ευρώπη εντάσσονται στις δραστηριότητες, ανταλλάσσουν γνώσεις και δεξιότητες, με στόχο την ψηφιακή τους ενδυνάμωση και αλληλεπιδρούν με την τοπική κοινότητα, ώστε να καταπολεμηθεί το ψηφιακό χάσμα που υπάρχει μεταξύ των μεγαλουπόλεων και των αγροτικών περιοχών.
Το συγκεκριμένο project ονομάζεται "Gota dÁgua" (Raindrop) προήλθε από ένα παραδοσιακό τραγούδι του Alentejo που εξετάζει τη σημασία του νερού για τους ανθρώπους και το περιβάλλον. 
Tα θέματα γύρω από τα οποία περιστράφηκε το πρόγραμμα αφορούσαν τη διαχείριση του νερού και την προστασία του περιβάλλοντος, μέσω της πρωτοβουλίας των νέων και την τεχνολογική τους κατάρτιση. Βασιζόμενοι στην DIY(do it yourself ) κοινότητα και στην τεχνολογία ανοιχτού κώδικα (open source), οι μαθητές είδαν έναν τελείως διαφορετικό τρόπο σκέψης και προσέγγισης προβλημάτων, που βασίζεται στην ανάληψη πρωτοβουλίας και στη συμμετοχή όλων ανεξαρτήτως επιπέδου γνώσεων και δεξιοτήτων, διαφορετικό από αυτό που έχουμε συνηθίσει στο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα. 
στιγμιότυπο από δραστηριότητα εκμάθησης του tinkercad
1.     ΜΕΓΑΛΗ ΑΝΑΤΡΟΠΗ




Ενώ λοιπόν το ταξίδι μας ξεκίνησε και όλα κυλούσαν καταπληκτικά και φτάσαμε στην Πορτογαλία σώοι και αβλαβείς γεμάτοι όρεξη για περιπέτεια και γνώση, τρεις μέρες μετά την άφιξή μας, συνέβη κάτι αναπάντεχο, το οποίο ανέτρεψε όλη τη ροή του προγράμματος. Αυτό βέβαια δεν μας πτόησε , παραμόνο τις πρώτες δύσκολες μέρες, αλλά στη συνέχεια αποδείχτηκε ότι απλά αυτή εμπειρία έγινε ακόμα πιο ξεχωριστή. Και αυτό που έγινε, φυσικά και είχε να κάνει με τον εχθρό που μας έχει ταράξει τα δύο τελευταία χρόνια και δεν είναι άλλος από τον covid 19…Δυστυχώς τρεις μέρες μετά την άφιξή μας, αφού όλοι οι συμμετέχοντες υποβλήθηκαν σε rapid test , ένα κορίτσι από την ομάδα της Ισπανίας, ανιχνεύτηκε θετική και υποχρεωθήκαμε όλοι να παραμείνουμε σε καραντίνα 10 ολόκληρες μέρες.

Ευτυχώς κανένα άλλο παιδί δεν κόλλησε αφού τηρήθηκαν αυστηρά οι κανόνες των υγειονομικών αρχών της περιοχής ( με τακτικά διαγνωστικά test) και οι καθοδηγήσεις των συντονιστών.
PrevNext