Book Creator

21 май - Св. Константин и Елена

by Елена Генова

Pages 2 and 3 of 17

21 май - Св. Константин и Елена
Изготвил: Елена Генова
Loading...
21 май – Свети Констатин и Елена

21 май е един от магическите празници в народния ни календар, който съчетава езически и християнски обичаи. От една страна, на този ден хората почитат паметта на двамата светци, ходят на църква, даряват иконите им с дарове, молят се за здраве и берекет. От друга – това е празникът, свързан и със забележителния ритуал на нестинарството – танц върху жарава, езическия поклон пред огнените божества, свързани с култа към слънцето.
Свети Константин и Елена е и празник, който отбелязва прехода от пролет към лято.
Loading...
Православните християни честват днес Светите равноапостоли Константин и Елена.
Църковният празник е в памет на император Константин и на неговата майка Елена. През 313 г. Константин издава Миланския едикт, с който въвежда християнството като официална религия във Византия.
Самият той приема християнската вяра в края на живота си. Царица Елена отива на поклонение по местата, където е живял Христос, построява няколко манастира и открива кръста, на който е бил разпнат Исус. Това събитие се смята за най-важното в историята на християнската църква и затова император Константин и майка му Елена са канонизирани за светци.
Свети свети Константин и Елена се изобразяват на иконите прави, от двете страни на кръста, който държат, с корони и скъпоценни камъни, с ореола на светците.
Рисунка на Елина -V б клас
Това е денят, в който ритуално се танцува с боси крака върху горещи въглени. Нестинарството е запазено като традиция и до ден днешен в селища от Странджа планина.
В горещата жарава влизат танцуват най-често жени, които сякаш изпадат в транс. Вярва се, че иконата на светеца, която държат, ги запазва от огъня. В това състояние нестинарите понякога изричат пророчески думи, гадаят бъдещето или общуват с умрели предци.
Имен ден празнуват Константин, Елена, Костадин, Костадинка.
Първокласниците от СУ "Отец Паисий - гр. Самоков Ви поздравяват с цвете. Мил жест, който ще предизвика весела усмивка и слънчево настроение във всеки празнуващ днес.
Божидарка
Антоанет
PrevNext