Book Creator

Proiect didactic

by gonta irina

Cover

Loading...
Loading...
Proiect didactic
Loading...
Disciplina: Limba și literatura română
Clasa: a VIII-a
Subiectul: Atelier de discuție și scriere:
Mama - începutul tuturor începuturilor
Profesor: Gonța Irina
Argument
Scenariul de lecție propus în această prezentare a fost conceput pentru modelul 5 de revenire la studii - învățarea alternantă (săptămânală; 50% cu prezență fizică, 50% conectați online), dar poate fi adaptat și la condițiile studiilor exclusiv online.
Lecția vine ca urmare a studierii anterioare, pe parcursul a patru lecții, a operei lirice „Făptura mamei” de Grigore Vieru. Atelierul e o lecție de sinteză, care invită elevii să descopere chipul mamei evocat de marii artiști ai cuvântului, ai culorilor și ai formei.
Am valorificat lecția video de pe educațieonline.md atât ca suport informațional, cât și în calitate de sursă de inspirație pentru desfășurarea lecției. Fiind o lecție creativă, cu elemente interdisciplinare, m-a ajutat să construiesc demersul didactic într-o formulă dinamică, cu activități interactive pentru elevi. Importat că au fost implicați atât cei din clasă, cât și cei de acasă.
Finalitatea lecției a constat în definitivarea proiectului individual: Făptura mamei în opera lui Grigore Vieru , desfășurat pe parcursul unității de învățare.
Scenariul didactic:
Competențe specifice:
3. Lectura și receptarea textelor literare și nonliterare prin diverse strategii, demonstrând spirit de observație și atitudine creativă.
4. Producerea textelor scrise de diferit tip, pe suporturi variate, manifestând creativitate și responsabilitate pentru propria exprimare.
Unități de conținut:
3.2. Raportarea emoțional-afectivă la mesajul textului lecturat.
4.1. Utilizarea eficientă a scrisului prin structurarea corectă și estetică a textelor.
Obiective:
O1Să identifice modalitățile artistice de conturare a chipului matern
O2 Să comenteze similitudinile între două fragmente de opere literare
O3 Să exprime judecăți de valoare privind rolul mamei în viața fiecărui om
Strategii didactice:
Materiale: computer, proiector/tablă interactivă
Forme de lucru: plen, individual, în grup; sincron, asincron
Tehnici și metode: Diagrama Venn, exercițiu, asocieri forțate, discuții
Resurse utilizate: educațieonline.ro, edpuzzle.com, padlet, aplicația zoom, chatul pe zoom, jamboard, linoit.com, youtube
1. Îi salut pe elevii din clasă și pe cei din online și le propun să acceseze menti.com
Speech Bubble
EVOCARE
2. În timp ce elevii se conectează și răspund pe menti.com, audiază cântecul „Mama coace pâine” în interpretarea lui Tudor Gheorghe.
REALIZAREA SENSULUI
3. Îi invit să audieze lecția propusă pe educație online, care, în prealabil a fost încărcată și segmentată pe edpuzzle.com. Elevii răspund la întrebări. Se intervine cu explicații, dacă e necesar.
PrevNext