Book Creator

Internet Safety

by Vana Papaioannou

Cover

Loading...
INTERNET SAFETY
Loading...
 Το ίντερνετ είναι ένα καταπληκτικό εργαλείο αν ξέρεις να το χειριστείς αλλά δεν είναι κάποιο εγκυκλοπαιδικό βιβλίο για να πιστεύεις τα πάντα που θα διαβάσεις. "Να είσαστε αρκετά επιφυλακτικοί και να φιλτράρετε τις πληροφορίες."
Το υλικό του βιβλίου είναι από το eTwinning seminars:
Δημιουργικό και ασφαλές διαδίκτυο - Αξιολόγηση και ανάπτυξη κριτικής σκέψης για το ψηφιακό περιεχόμενο
Όλοι γνωρίζουν ότι κυκλοφορούν ανεξακρίβωτες πληροφορίες στο Internet. Λίγοι, ωστόσο, μπορούν να τις εντοπίσουν και να αναγνωρίσουν αν αυτό που διαβάζουν είναι ή όχι αληθές.

Ο όρος Hoax χρησιμοποιείται στα αγγλικά για να περιγράψει μια απάτη ή κάτι ψεύτικο και φαίνεται ότι προέρχεται από τις μαγικές λέξεις Hocus Pocus (κάτι σαν το δικό μας Άμπρα Κατάμπρα).
Πριν τον παγκόσμιο ιστό τα hoaxes μεταδίδονταν μέσω ταχυδρομείου με την μορφή γραπτών επιστολών (chain letters)! Με την εμφάνιση του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου οι επιστολές αντικατάσταθηκαν με μαζικά μηνύματα emails. Τελευταία έχουν εξαπλωθεί σε blog, ιστοσελίδες νέων και κοινωνικά δίκτυα με την μορφή άρθρων ή ειδήσεων.
Πώς αναγνωρίζoυμε τα hoaxes;

Δεν υπάρχει κάποιος κανόνας για την αναγνώριση των hoaxes, γιατί οι διαφορές από hoax σε hoax είναι τεράστιες, αλλά υπάρχουν κάποια στοιχεία που αν υπάρχουν στην ανάρτηση που διαβάζετε, θα πρέπει να σας υποψιάσουν, ότι κάτι δεν πάει καλά. Το πιο σημαντικό είναι να έχετε μια κριτική σκέψη σε ότι διαβάζετε στο διαδίκτυο. Παρακάτω αναφέρουμε κάποια στοιχεία όπως αναφέρονται στο site ellinikahoaxes.gr.
1. Αναπαραγωγή. Αν το κείμενο σας προτρέπει να το αναπαράγεται αυτό θα πρέπει να σας υποψιάσει. Τα hoaxes υπάρχουν και αναπαράγονται στο ίντερνετ με αυτό τον τρόπο. Αν κανείς δεν αναπαράγει το hoax έχει πεθάνει.
2. Συντάκτης. Αν δεν υπάρχει συντάκτης, είναι ύποπτο. Όσο πιο μεγάλης σημασίας ισχυρισμοί υπάρχουν σε ένα κείμενο, τόσο και περισσότερο σημαντικό είναι να υπάρχει συντάκτης και να μην είναι φανταστικό πρόσωπο.
3. Ημερομηνία. Αν αντί για ημερομηνία το κείμενο μας δίνει το χρόνο της ιστορίας που περιγράφει με λέξεις, όπως χθες, προχθές, την προηγούμενη βδομάδα κτλ., αυτό είναι πολύ ύποπτο.
4. Ονόματα. Αν το κείμενο που διαβάζετε, μιλάει για τη μικρή Μαρία, τον Γιωργάκη και την θεία Καλλιόπη στο χωριό, αυτό θα πρέπει να σας υποψιάσει. Η θεία Καλλιόπη, ο Γιωργάκης, η μικρή Μαρία και οποιοδήποτε άλλο όνομα, δεν είναι υπαρκτά πρόσωπα. Αν μάλιστα, αυτά που περιγράφουν είναι πολύ πολύ σημαντικά αυτό να σας υποψιάσει διπλά.
PrevNext