Book Creator

ΤΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ

by fen pal

Cover

Loading...
ΕΔΩ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ...
Loading...
Επιμέλεια:
Παληού Φωτεινή
Εκπαιδευτικός Μουσικής
Loading...
Loading...
14ο Δημ. Σχ. Καρδίτσας
Τάξη: ΣΤ2
Δημήτρης Ζιώγας Θέμης Καραμήτρος
Μάριος Κοτρώτσιος Γιώργος Κούκλης
Βασίλης Κουκουμτζής Χαράλαμπος Μπακαλάκος
Σεμίνα Παπαϊωάννου Ναταλία Παπαντώνη
Παναγιώτα Παππά Ειρήνη Πολύζου
Αθανασία Ποπώλη Γιώργος Σιωπίδης
Θωμάς Τσιγαρίδας Βαγγέλης Τσινάνης
Μαριλένα Τσιτσιπά Μερόπη Φιλίππου
ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ

Το Πολυτεχνείο το γνωστό
που είναι πάντα εφήμερο
κάθε χρόνο τον Νοέμβρη
το Πολυτεχνείο με γυρεύει.

Τι και αν το τανκς
τις πύλες έσπασε
οι φοιτητές με θέρμη φωνάζαν
ΨΩΜΙ, ΠΑΙΔΕΙΑ, ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ!

Οι φοιτητές τη Χούντα
καταφέραν να νικήσουν
και τη δημοκρατία την τρανή
στα ύψη να κουβαλήσουν.

Κόσμε βοήθα τα παιδιά
δείχνοντάς τους
το δρόμο για τη Λευτεριά.
ΨΩΜΙ, ΠΑΙΔΕΙΑ, ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ!

Ποιήμα από τη μαθήτρια
Σεμίνα Παπαϊωάννου
Μελοποίηση ποιήματος από την εκπ/κό Μουσικής Παληού Φωτεινή
Ερμηνεία τραγουδιού από τους μαθητές του Στ2
Στις 21 Απριλίου του 1967 και ενώ όλοι περίμεναν να γίνουν εκλογές για νέα κυβέρνηση, αξιωματικοί του στρατού υπό την καθοδήγηση του συνταγματάρχη Γεώργιου Παπαδόπουλου και τη συμμετοχή του ταξίαρχου Στυλιανού Παττακού και του συνταγματάρχη Νικόλαου Μακαρέζου κατέλαβαν την εξουσία με πραξικόπημα.
Με 100 τεθωρακισμένα κατέλαβαν το υπουργείο εθνικής άμυνας και στη συνέχεια κινητοποίησαν όλες τις στρατιωτικές μονάδες της Αττικής, της Θεσσαλονίκης και τελικά όλης της χώρας. Με την επιβολή του πραξικοπήματος παύει να υπάρχει δημοκρατία στη χώρα και αρχίζει μια περίοδος τρομοκρατίας, βασανιστηρίων και εξορίας για όλους του Έλληνες πολίτες που τολμούνε να μιλήσουν εναντίον των πραξικοπηματιών.
Από το 1967 μέχρι το 1972 η Χούντα, όπως λεγόταν η κυβέρνηση των πραξικοπηματιών είχε καταφέρει να κάνει τους φοιτητές ανίκανους να αντιδράσουν. Το 1973 το χάσμα ανάμεσα στους φοιτητές και τη Χούντα μεγαλώνει, γιατί περνάει ένας νόμος για υποχρεωτική επιστράτευση των φοιτητών.
Οι μήνες που προηγήθηκαν του Νοέμβρη του 1973 ήταν γεμάτοι μηνύματα γι' αυτό που θα ακολουθούσε. Η κατάληψη της Νομικής από τους φοιτητές το Φεβρουάριο του 1973, η απεργία των εργατών τύπου στις 3 Ιούλη με αποτέλεσμα να μην κυκλοφορήσουν οι εφημερίδες στην Αθήνα για τρεις μέρες και η απεργία των οδηγών τρόλεϊ στις 27 Αυγούστου ήταν μερικά παραδείγματα της φλόγας που σιγόβραζε. Στις 4 Νοεμβρίου, χιλιάδες φοιτητές και εργαζόμενοι μετατρέπουν το μνημόσυνο του Γ. Παπανδρέου στο Α' Νεκροταφείο σε αντιχουντική εκδήλωση, εξαπλώνοντας τις συγκρούσεις με την αστυνομία στο κέντρο της Αθήνας. 
Τετάρτη 14 Νοεμβρίου 1973, ώρα 9 π.μ. Εκατοντάδες φοιτητές του Πολυτεχνείου συγκεντρώνονται στο προαύλιο του Ιδρύματος. Αρχίζουν συνελεύσεις για να αποφασίσουν πώς θα αντιμετωπίσουν το νέο σχέδιο της χούντας για την υποταγή του κινήματος. Συγκέντρωση γίνεται και στη Νομική που αποφασίζει να κατευθυνθεί στο Πολυτεχνείο. Στις 2.00 μ.μ., 5.000 περίπου φοιτητές έχουν συγκεντρωθεί στο Πολυτεχνείο, ενώ αρχίζει να συγκεντρώνεται και άλλος κόσμος. Η Πατησίων δονείται από τα συνθήματα κατά της χούντας. Η Ασφάλεια κινητοποιείται και καλεί τους συγκεντρωμένους να αποχωρήσουν.
PrevNext