Book Creator

ΤΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ

by fen pal

Pages 4 and 5 of 24

Loading...
Στις 21 Απριλίου του 1967 και ενώ όλοι περίμεναν να γίνουν εκλογές για νέα κυβέρνηση, αξιωματικοί του στρατού υπό την καθοδήγηση του συνταγματάρχη Γεώργιου Παπαδόπουλου και τη συμμετοχή του ταξίαρχου Στυλιανού Παττακού και του συνταγματάρχη Νικόλαου Μακαρέζου κατέλαβαν την εξουσία με πραξικόπημα.
Με 100 τεθωρακισμένα κατέλαβαν το υπουργείο εθνικής άμυνας και στη συνέχεια κινητοποίησαν όλες τις στρατιωτικές μονάδες της Αττικής, της Θεσσαλονίκης και τελικά όλης της χώρας. Με την επιβολή του πραξικοπήματος παύει να υπάρχει δημοκρατία στη χώρα και αρχίζει μια περίοδος τρομοκρατίας, βασανιστηρίων και εξορίας για όλους του Έλληνες πολίτες που τολμούνε να μιλήσουν εναντίον των πραξικοπηματιών.
Από το 1967 μέχρι το 1972 η Χούντα, όπως λεγόταν η κυβέρνηση των πραξικοπηματιών είχε καταφέρει να κάνει τους φοιτητές ανίκανους να αντιδράσουν. Το 1973 το χάσμα ανάμεσα στους φοιτητές και τη Χούντα μεγαλώνει, γιατί περνάει ένας νόμος για υποχρεωτική επιστράτευση των φοιτητών.
Loading...
Loading...
Loading...
Οι μήνες που προηγήθηκαν του Νοέμβρη του 1973 ήταν γεμάτοι μηνύματα γι' αυτό που θα ακολουθούσε. Η κατάληψη της Νομικής από τους φοιτητές το Φεβρουάριο του 1973, η απεργία των εργατών τύπου στις 3 Ιούλη με αποτέλεσμα να μην κυκλοφορήσουν οι εφημερίδες στην Αθήνα για τρεις μέρες και η απεργία των οδηγών τρόλεϊ στις 27 Αυγούστου ήταν μερικά παραδείγματα της φλόγας που σιγόβραζε. Στις 4 Νοεμβρίου, χιλιάδες φοιτητές και εργαζόμενοι μετατρέπουν το μνημόσυνο του Γ. Παπανδρέου στο Α' Νεκροταφείο σε αντιχουντική εκδήλωση, εξαπλώνοντας τις συγκρούσεις με την αστυνομία στο κέντρο της Αθήνας. 
Loading...