Book Creator

Човекът и обществото 4.клас

by Паола Алексиева

Cover

Loading...
Човекът и обществото 4.клас
Loading...
ВОЙНИ ЗА НАЦИОНАЛНО ОБЕДИНЕНИЕ (1912-1918)
Първата балканска война (1912-1913)
Основната цел на българите е това да освободят областите Тракия и Македония. През 1903г. вдигат въстание, което е жестоко потушено и единственият вариант за национално обединение остава войната.
През 1912г. България, Сърбия, Гърция и Черна гора създават Балканския съюз срещу Османската империя. Съюзът взима победата след тридневни боеве, Османската империя подписва мирен договор и предава почти цялата Европейска територия.
Дамян Груев и Гоце Делчев създават мрежа от тайни комитети за въстание по метода на Васил Левски.
Speech Bubble
Българската войска в освободения Свиленград през 1912г.
Втора балканска война (1913)
Победата е сладка, но кратка. Сърбите и гърците тайно се съюзяват срещу България и се договарят да си поделят Македония. До тях застава и Румъния. Цар Фердинанд заповядва на българската войска да изтласка бившите съюзници и така започва ВБВ. България е победена и страната ни дава десетки хиляди жертви.
Жени и деца, намерили спасение след ВБВ.
Вследствие на въстанието и трите войни над 500 хиляди българи от областите Тракия, Македония и Добруджа пристигат в България като бежанци.
Thought Bubble
Първата световна война (1914-1918)
През 1914г. големите европейски държави се вплитат във война за територии, която се превръща в световна. Нашата държава се включва през 1915г. Армията ни освобождава Македония и Добруджа, но изходът на войната се решава от големите държави. В нейния край през 1918г. България се оказва сред победените.
През периода 1912-1918г. България участва в две Балкански войни и Първата световна война. За българския народ това са войни за обединение на всички българи на Балканския полуостров в една държава.
PrevNext