Book Creator

teller ede

by Boroka Biro

Cover

Loading...
Loading...
Teller Ede
Loading...
Fizikus
Loading...
Teller Ede magyar amerikai atomfizikus, aki élete jelentős részét az Az Amerikai Egyesült Államba élte le, és sikereit is főként ott érte el. Legismertebb a hidrogénbomba-kutatásokban való aktív részvétele, emiatt mint „a hidrogénbomba atyja” vált közismertté.
1906.január 15-én született Budapesten.
2003.szeptember.9-én hunyt el 95 évesen az Egyesült Államokba.
"Bugyognak belõle az ötletek és a tréfák. Sok érdekes dologgal foglalkozott a fizikában, de egyik témával sem sokáig. Úgy látszik, a fizikát az élvezetért csinálja, nem a dicsõségért."
1949-ben a Szovjetunió végrehajtotta elsõ kísérleti atomrobbantását.
Truman ezek után elrendeli a termonukleáris kutatások folytatását amit régebbe 1942-ben Oppenheimer leállíttot és azal céljuk az volt, hogy a Hitleri németország elõtt fejlesszék ki az atombombát és a hidrogénbomba kifejlesztését.
De Los Alamosban immáron Teller Ede vezetésével indul meg újra a kutatómunka 1949 ben .
1951-májusában hajtották végre az elsõ kísérleti atomrobbanást a Csendes-óceán Enwitok szigetén a Los Alamosban létrehozott elsõ robbanótöltettel a Greenhouse fedõnevû akcióban.1952-november 1-én volt az elsõ kísérleti hidrogénbomba robbantás.
Teller Ede élete során nagyon sok dijban részesült de a legnagyobb az Albert Einstein-díj, 1958 ban kapott de ez mellet nagyon sok kinevezést is kapott.
PrevNext