Book Creator

Broonk Sint Geertruid

by lysan wolf

Cover

Loading...
Loading...
geschreven door leerlingen
groep 7/8
basisschool Sint Gertrudis
Voorwoord

2, 3 en 4 Juli 2022 was het, na twee jaar geen Broonk door Corona,
eindelijk weer Broonk in Sint Geertruid.

Dit boekje is geschreven door leerlingen van groep 7/8 van basisschool Sint Gertrudis in Sint Geertruid. De leerlingen hebben afgelopen weekend, net als vele mensen uit het dorp deelgenomen aan deze traditie.
In dit boekje leggen zij de diverse activiteiten uit die bij de Broonk horen. Door het lezen van dit boekje weten nieuwkomers in het dorp en andere geïnteresseerden wat de Broonk is en hoe het gaat.

Veel leesplezier
Inhoudsopgave


De Broonk

Processie

Koningen van de Broonck

Kapitein

Kermis

Kamer schieten

Poalke houwe
De Broonk

De Broonck duurt 4 dagen. Hieronder volgt een beschrijving van deze vier dagen.

Zaterdag:
Zaterdagavond, de fanfare ,schutterij en de jonkheid gaan de kapitein ophalen. Hij krijgt dan de enige echte ‘kapiteins sjerp’ te krijgen. daarna is er een jonkheidmis in de kerk, kamer schieten en later wordt het 'kapiteins beer' gedronken: De kapitein schenkt dan 2 tonnen bier en 34 liter frisdrank aan heel Sint Geertruid en er wordt gedanst gezongen op muziek van de fanfare.

Zondag :
Zondagmorgen is de processie. De processie begint bij de kerk en gaat dan door het veld naar het dorp. Op sommige plekken krijg je wat drinken of wat lekkers. De processie duurde maar liefst 3 uur. Naar de processie komt er een frietwagen en wordt er volop feest gevierd tot laat in de avond.
Maandag:
Op maandag is het Koningmeisteken. Je kunt dan het koningspaar feliciteren en er zijn lekkere broodjes.

Dinsdag:
Poalke houwe is een traditie in Sint Geertruid. Het is een soort wandeling maar dan de route van de processie en in bijna iedere straat staat wel een paal die de Bielemannen om slaan met bijlen.Maar er is een regel voor de Bielemannen : voordat de laatste paal is omgeslagen mogen zij nog geen druppel bier nuttigen. Dan wordt de Broonk feestelijk afgesloten met
vuurwerk.

door: Myrthe
PrevNext