Book Creator

Kesä & pelit

by Hertonäs gård / Helsingfors universitet

Pages 4 and 5 of 28

Comic Panel 1
Loading...
Työ, vapaa-aika ja koulukäynti
Loading...
Liikkuessamme 1800-luvun toisella puoliskolla on paljon huomioitavaa: Urbanisaatio ja teollistuminen, orastava luokkayhteiskunta, koululaitos, kansallisaate ynnä muuta. Mutta mikäli tarkastelemme tätä suurennuslasin kautta myös tavallinen elämä on löydettävissä: Arki, ihmissuhteet, surut ja ilot.
Loading...
Kuva:
Perunankylvöä Herttoniemessä, Herttoniemen kartanon arkisto.
Loading...
Kartanon lapset
Loading...
Millaisia lapsia eli Herttoniemen kartanolla?
Loading...
Loading...
Luonnollisesti täällä eli herrasväen tyttäret ja pojat, mutta heidän lisäksi täällä liikkui palvelusväen ja torppareiden lapsia. Heidän vanhempansa työskentelivät kartanolla maata viljellen.

Ajan lapsilta edellytettiin yleisesti, että he oppisivat työskentelemään. Näin ollen he saivat seurata vanhempiaan töihin. Vanhemmat sukulaiset tai isosiskot tai -veljet vahtivat yleensä perheen pienimpiä, mutta melko pian heidät otettiin mukaan pelloille tai metsätöihin.

Raja leikin ja työn välissä ei aina ollut selkeä, mutta vähän vanhempana lapsena sai kuitenkin hoitaa askareita – samalla tavoin kuin tänäkin päivänä. Tehtävien joukossa oli esimerkiksi tuoda polttopuita sisälle, hakea vetta kaivosta, vahtia sisaruksia, poimia kiviä pellolta tai huolehtia lampaista.
Loading...
Kuva:
Agnes Gripenberg, Karl Bergbomin vaimo, ja heidän lapsensa Ragnar ja Märta. Ragnar ja Märta olivat kartanon lahjoittajien joukossa. Kartano lahjoitettiin Svenska Odlingens Vännerille vuonna 1919. Herttoniemen kartanon arkisto.
Loading...